10 вредни навика, от които трябва да се отървете, ако страдате от розацея

2
Добави коментар

Автор: Боряна Златева 

Elisabeth Luise Vigee-Leburn, Selfportrait (1781-1782)
Получавате зачервявания по бузите, носа или челото и имате разширени капиляри по лицето? В такъв случай вероятно страдате от розацея. Напук на суетата ни това състояние се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете. За да се справите успешно с розацеята и за да не ѝ позволите да повляе на самочувствието ви, трябва да се отървете от някои ежедневни ритуали, които допринасят за проблема. Вижте топ 10 на вредните навици и защо те влошават розацеята. Някои от тях може да ви изненадат. 
1. Миете лицето си с гореща или много студена вода. Крайните температури са вредни за кожата с розацея. Изплаквайте лицето си с хладка вода и го подсушавайте внимателно с мека хавлиена кърпа, без да търкате енергично, за да не започвате деня със зачервена и раздразнена кожа. 
2. Ексфолирате лицето си редовно. Ако страдате от розацея, ексфолиантите категорично не са за вас. Не използвайте и абразивни кърпи, гъби или четки върху лицето си и въобще – не го пипайте излишно. 
3. Използвате козметични продукти с алкохол и ароматизиращи съставки. Това е една от най-големите грешки, които можете да допуснете – алкохолът изсушава и дразни кожата, а ароматизиращите съставки са причинител №1 на алергичния контактен дерматит. Проверете козметичния си арсенал и изхвърлете продуктите с такива съставки. Избягвайте също така продукти с етерични масла, ментол, салицилова киселина и астрингенти. Поддържайте кожата на лицето добре овлажнена. Добрата хидратация заздравява бариерната функция на кожата и предотвратява до голяма степен симптоми като парене, щипене и сърбежи.
Препоръчваме ви серията RЕactive на Jonzac, разработена в сътрудничество с дерматолози специално за нуждите на свръхчувствителната и реактивна кожа. Серията включва крем за нормална към суха кожа, лека емулсия за нормална към смесена кожа и почистващо мляко за лице и очи. Продуктите са без аромат и дразнещи химикали и съдържат специални съставки, които успокояват кожата и тушират зачервяванията и кожните реакции. 
4. Използвате много и различни продукти за гримиране. Колкото повече продукти и съставки нанасяте върху кожата си, толкова по-голяма вероятност има някоя от тях да провокира реакции. При състояния като розацеята основно правило е да се използват малко на брой продукти и да се нанасят пестеливо. Когато е възможно, използвайте мултифункционални продукти, като тониращ или ВВ крем, които едновременно хидратират и изравняват тена. Преди да използвате нов продукт върху лицето си, го тествайте върху шията или ръката си, за да сте сигурни, че кожата ви няма да реагира. Никога не търкайте лицето с пръсти, апликатори за грим или кърпа, защото това може да го раздразни. Най-добре се снабдете с антибактериални четки за грим. 
5. Излагате се често на слънце, без да използвате слънцезащитен крем. Това е един от основните фактори, които могат да предизвикат пристъп на розацея, и се свързва с появата на разширени кръвоносни съдове и силно зачервяване на кожата. Има два типа увреждащи UV лъчи: UVA лъчите състаряват кожата, а UVB лъчите водят до изгаряне. Търсете продукти с минерални филтри като цинков оксид или титаниев диоксид – те защитават кожата и от двата вида ултравиолетови лъчи. Изберете формула за чувствителна кожа и използвайте слънцезащитен продукт всеки ден, независимо дали времето е слънчево или облачно. Помнете, че облаците не ви предпазват от ултравиолетовите лъчи. 
6. Подлагате се често на козметични процедури. Не става въпрос да занемарявате външния си вид, но трябва да знаете, че някои процедури за третиране на акне и бръчки, като микродермабразиото и химичните пилинги, са доста агресивни към кожата с розацея. Желателно е да не се подлагате на тях или, ако все пак решите, да се обърнете към специалист дерматолог. 
7. Пиете много кафе и чай. Освен че по принцип се пият горещи, което само по себе си е рисков фактор, тези напитки съдържат и кофеин, който е добре да избягвате. Кофеин се съдържа и в колата и енергийните напитки. 
8. Спортувате активно. Не ви съветваме да се откажете от спорта и движението, но имайте предвид, че екстремното физическото натоварване, което води до силно загряване на тялото и кожата, може да провокира пристъп на розацея. Ходете пеша, практикувайте йога, изобщо изберете си спорт, който не влошава състоянието ви. 
9. Консумирате често алкохол и обожавате шоколад, отлежали сирена и пикантни храни. Малко хора са пълни въздържатели и е много трудно да се откажем от летния коктейл или чашата вино с приятели. Алкохолът обаче е ваш враг, ако страдате от розацея, защото води до разширяване на кръвоносните съдове, загряване и зачервявания. Опитайте се да сведете употребата му до минимум и избягвайте червеното вино и бирата, които освен алкохол съдържат и хистамини. Шоколадът, лютите храни и подправки и някои сирена също имат високо съдържание на хистамини и е добре да ги изключите от менюто си. 
10. Използвате кремове и капки за нос с кортикостероиди. Продължителната употреба на локални или назални стероиди води до разширяване на кръвоносните съдове. Не използвайте капки за нос повече от няколко дни, а крем съдържащ кортикостероид използвайте само по лекарско предписание – освен че провокират зачервявания, кортикостероидите могат да доведат и до други проблеми, включително и окосмяване, а едва ли целите такъв ефект с използването им. 
Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си. 

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Е-мейл адрес *

Име *

Фамилия *