София Днес

1
Добави коментар

Йорданка Фандъкова ще открие изложбата „Възроденият монумент на Цар Освободител Александър II“

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова ще открие изложбата „Възроденият монумент на Цар Освободител Александър II“, съобщиха от Столична община. Събитието ще започне в 13.00 часа в Националния археологически музей. В над 300 фотоси и експонати изложбата разказва за Паметника на Цар Освободител в София и извършената през 2012 г. цялостна реставрация и консервация. Експозицията е посветена на 135-годишнината от Освобождението на България. Тя се организира от Хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“, Столичната община и Камарата на строителите в България. Процесът на реставрация на монумента започна през август 2012 г. Той се извърши благодарение на цялостното финансиране от Хуманитарната фондация на Андрей Скоч „Поколение“ с подкрепата на Софийската община и КСБ. Това бе първото цялостно реставриране на паметника след тържественото му откриване.

Кукулкан слезе от небето, аплодиран от Йорданка Христова и Диана Дафова
Богомил Герасимов с възпитаници на 138 СОУ

Неостаряващата Йорданка Христова и ефектната попзвезда Диана Дафова сърдечно аплодираха завръщането на мексиканския бог Кукулкан на българския книжен пазар в петък вечер в салоните на Научно-техническите съюзи. Става дума за бестселъра на писателя дипломат Богомил Герасимов, който излиза в ново обогатено издание. Заслугата е на КК „Труд”, чийто екип е подготвил атрактивна книга с много илюстрации и снимки. А авторът е доразвил тезите си за Кукулкан съгласно последните археологически открития в Мексико.  Оперетните прими Людмила Чешмеджиева и Теодора Георгиева също уважиха промоцията, обвързани и лично с автора. Николай от легендарлното дуо „Лос хемелос” и племеникът му Янко озвучиха събитието с бисери като „Сиелито линдо”, „Бесаме мучо” и други от съкровищницата на латиномузиката. Целокупното ръководство на столичното 138 СОУ „Проф Васил Златарски” во главе с директорката г-жа Магдалена Кръстева демонстрира интерес към темата и покани автора да гостува в учебното заведение. И друго елитно училище, – частното „Българско школо”, начело с директорката г-га Евгения Елмазова, не пропусна да поздрави автора.  За Кукулкан и за пътешествията си в Мексико по времето, когато там е бил посланик Богомил Герасимов, увлекателно разказа изследователят Симеон Идакиев. 

Пускат 100-левова златна монета „Св. Петка Българска”

Златна възпоменателна монета „Св. Петка Българска” от популярната серия „Българска иконография” ще бъде пусната в обръщение от 8 октомври, съобщиха от Българската народна банка. Монетата ще се продава на касите на БНБ за 1100 лв. без включен ДДС, тъй като е определена за „инвестиционно злато”. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879”, изписана върху лентата. Околовръст са изписани „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, номиналната стойност „100 ЛЕВА” и годината на емисия „2012”. На обратната страна на монетата е изобразен фрагмент от икона на Св. Петка Българска. Околовръст е изписано „СВ. ПЕТКА БЪЛГАРСКА”, а от двете страни на изображението на светицата е изписано името й на черковнославянски език. Монетата е изработена от злато, проба 999/1000, а теглото на е 8.64 г и. Ще бъде пусната в тираж от 2500 броя, съобщиха от БНБ.