Класически паркет или модерен ламинат?

21
Добави коментар
geowi
geowi

От историята знаем, че още в средновековието, паркетът е господствал в замъците и дворците. Той е бил символ на разкош и неизменна част от богатството на интериора.
 

Самият  Петър I довел най-добрите майстори от Оръжейната палата в Москва, за  да направят паркета в двореца му в древния Питер /сегашния Санкт Петербург/. Твърди се, че никъде по света нямало по-пищен паркет от руския.По-късно не само в Русия, но и по света, паркетът започва да се произвежда промишлено. Така той се появява навсякъде. И, разбира се, позагубва от своето достолепие. В наши дни естествената подова настилка се изпълни с ново съдържание, но продължава да носи класически елементи.Настъпиха промени в технологиите на производство, появиха се и негови аналози. Сега негов основен конкурент е ламинатът.При наличието на огромно разнообразие, днес  въпросът е, какво да изберем – класически паркет или съвременен ламинат.Затова, нека се опитаме да уловим плюсовете и минусите. Несъмнено, паркетът е екологично чист материал, той подържа уюта и топлината у дома по неоспорим начин. Дори ламинат с най-високо качество не може да осигури такъв шик.Паркетът създава чувството, че у дома ни има частичка от природата. Много хора предпочитат с него да покрият подовете в хола и детската стая.

Всички, които определят ламината като евтин аналог на паркета, подходящ само за офиси и други работни помещения, много грешат.Технологията му на производство по нищо не отстъпва на тази на паркета. Предимствата на ламината са – стабилност, устойчивост на температурни влияния и химически вещества.  Освен всичко друго, той не се нуждае от толкова много грижи, от каквито се нуждае паркетът. Това го прави привлекателен за съвременната работеща жена all over the world.И така, трябва и да се избира. А както се казва, колкото по-голямо е предлагането, толкова по-труден е изборът.
 
Мариета Колева
На снимките: подови настилки, представени от Техноланд