„Приказки за цигулка“ с Марио Хосен, Мария Силвестър и Максим Ешкенази

1
Добави коментар

„Приказки за цигулка“ е финалният концерт на първия, изключително успешен сезон на програмата Фортисимо Фамилия. Децата и техните родители се запознаха с музикални инструменти от състава на симфоничния оркестър, слушаха специално подбрани музикални пиеси и преживяха приключения в света на музиката, водени от приказни герои, изиграни от любими български актьори.

„Приказки за цигулка“ е първият концерт от програмата, който ще се случи в Голямата зала на Концертен комплекс „България“.

Съвременната цигулка се ражда преди пет века в Северна Италия. Оттогава до днес редица майстори извайват тялото й от дърво и го превръщат само по себе си в произведение на изкуството. В средата на май по нежните й струни ще засвири виртуозът на цигулката солистът професор Марио Хосен. Той живее и твори във Виена и Цюрих. Първият му концерт с оркестър се състоял, когато е едва на 8 години. Концертирал е като солист в над 35 държави. Свирил е с редица оркестри със световна популярност, а негови изпълнения се посрещат с бурни овации в едни от най-знаковите зали в света на класическата музика – Carnegie Hall в САЩ, Konzerthaus Vienna в Австрия и други. Към този момент професор Марио Хосен обучава деца в Нов български университет и Националния университет по изкуства в Токио, води класове във водещите музикални университети в Япония, Австрия, Испания и Китай. Специално участие в „Приказки за цигулка“ ще вземат неговите ученици Александър и Мартин Зайранови, които неотдавна станаха лауреати на престижния европейско-азиатски цигулков конкурс в Токио. Програмата включва шедьоври на Вивалди, Чайковски, Сарасате, Паганини и други, написани за този виртуозен инструмент.

Заедно с Марио Хосен на сцената ще излезе харизматичната Мария Силвестър. Тя се включва за втори път в програмата, след като през ноември обра oвациите за спектакъла „Приказки за флейта“, който заедно със солистката Цветелина Белева превърнаха в един от най-запомнящите се концерти на Фортисимо Фамилия досега. Мария Силвестър продължава да застава плътно зад идеята на организаторите да покажат забавното, впечатляващо и непознато лице на класическата музика, като го прави по нейния завладяващ и неподражаем начин.

За финалния концерт от Фортисимо Фамилия у нас отново ще видим идейния създател на програмите от семейство Фортисимо – Максим Ешкенази. Той пристига от Лос Анджелис, където е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra, както и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория „Колбърн“. Диригентската му палка ще води оркестъра на Софийска Филхармония.

Програмата Фортисимо Фамилия се осъществява благодарение на Фондация „Америка за България“ и в партньорство със Софийска Филхармония.

12 май (неделя), 11:00 и 12:30

Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)

Билети на касата на зала „България”
1000 София, ул. „Аксаков”1
тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа
www.ticketplus.bg