Любен Дилов-син напуска „Движение Гергьовден“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Оставките в следизборния ден не подминаха и „Движение Гергьовден“. Оттеглянето си като председател на движението обяви Любен Дилов-син. Решението му е обяснено под формата на обширен коментар, публикуван на сайта на движението. От него става ясно, че Дилов подава оставка, за да отвори път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект.

„Какво може да се направи днес? Нещо, към което Гергьовден призоваваме от 2001 година: преучредяване на СДС като продължител и наследник на онова СДС от 1990 г.“, се казва в съобщение на Дилов, разпространено до медиите.

Дилов вижда това преучредяване като процес с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязаха или бяха сателитни на СДС през години. И най-важното – „с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000 година и практически няма спомени за първото десетилетие на прехода“.

„Трябват ни отново хора, които могат да мечтаят, а не да програмират личното си политическо оцеляване в остатъците на старата десница. Казвам това, с желание да остана сред мечтателите, а не сред претендиращите за лидерство на подобна организация. Смятам собствената си скромна фъфлеща особа за част от това минало, от което предлагам начин най-после да излезем и да погледнем напред“, коментира Дилов.

„По тази причина намирам за съвсем нормално да подам оставка и като председател на „Движение Гергьовден“, за да отворя път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект“, се казва в съобщението му.

„Гергьовден“ се яви не вчерашните избори в коалиция със СДС и постигна резултат от 1,38%, с което не успя да си гарантира място в следващия парламент.

Етикети:

оставка | избори | Любен Дилов-син