в село Ягодина – Вила Панорама

15
Добави коментар

 

Този девствен район в сърцето на Родопите, разположен южно от гр. Девин, по поречията на Триградска и Буйновска река, е уникален със своето голямо разнообразие на карстови форми, на вековни иглолистни гори с красиви цветущи поляни, огрени от слънцето и напоени с мириса на смола и омайни билки. Човек се чувства малка частичка от великата майка природа, създала това чудо , което ви изпълва с опиянение и задоволство, че сте тук.

 Веднъж дошли, вие винаги ще се връщате, запленени от тази красота, с намерение отново и отново да преоткривате този истински шедьовър на природата.

Вашето посещение и престой тук ще се обогатят и от срещите с населението на с. Ягодина, което все още е запазило своята самобитност и гостоприемство. Самото село се намира на 1100 м. надморска височина, потънало в зеленина, ограждаща всяка къща. Иглолистните гори се спускат от четирите посоки до самото село. Истинско удоволствие е човек да прекара част от времето си тук.

Туристическата забележителност на селото се засилва от близостта му с два феномена на природата- Буйновското ждрело с Ягодинската пещера, западно на 2км. и Триградското ждрело с Дяволското гърло- източно на 5 км., до които се стига по трасирани туристически пътеки.

На територията на с. Ягодина има над 30 по-големи и по-малки пещери, които също могат да бъдат посетени. Най- новата атракция е изградената площадка „Орлово око“ на връх „ Свети Илия“ – на 1563 м. надморска височина, от където се открояват невероятни гледки към Буйновското ждрело и околните върхове на Родопите.

Наред с посещения на природните забележителности, туристите могат да получат и други услуги: от разходка с коне, велотуризъм, разходка с джип-сафари, кросови мотори, бъги- АТV, моторни шейни през зимата и др.

През лятото с помощта на местни хора- бране на гъби, билки и горски плодове; лов и риболов; фолклорни вечери и най-вече вкусната родопска кухня- типична за този район.