Иван Алексиев: Поморие е столица на балнеотуризма в България

4
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Поморие е столицата на балнеотуризма в България, заяви днес кметът Иван Алексиев преди официалния старт  на 18-тия Годишен Конгрес на Европейската СПА Асоциация(ЕСПА).

„Уникалното в Поморие е соленото езеро, с неговата уникална лечебна кал. Още древните траки са го наричали свещено. Римските пехотинци и императори са идвали, за да се лекуват в Анхиало след тежки битки и блестящи победи. Така че съдбата на днешно Поморие е да бъде лидер, да бъде победител. За мен като кмет на града е изключителна чест да бъдем домакини на такъв конгрес. Надявам се, че това ще бъде ключът за успеха на България и считам че Поморие е достойно да се представи като столица на балнеотуризма”,  каза Алексиев.

В дните от утре до 17 май градът ще събере представители на водещи международни компании в областта на туризма  – хотелиери, туроператори, фирми за оборудване на спа центрове. На събитието днес присъстваха още заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, председателят на Българската асоциация за СПА-туризъм Стефан Шарлопов, президентът на ЕСПА Мартин Плачи, представители на европейски здравно осигурителни каси и пенсионни фондове.

За пръв път събитие от световна величина в сферата на Спа туризма се провежда в България. В Европейската СПА Асоциация членуват над 20 държави от Европейския съюз, утвърдили се като водещи спа,медикъл спа,балнео и уелнес дестинации. Всички международни туристически изложения, на които Община Поморие  взе участие, дадоха възможност на 18-тия Конгрес на ЕСПА, да бъдат поканени световни специалисти в туристическия бранш.

”Важното за страната ни е, че ресурсите ни в балнео и СПА туризъм се намират в туристически райони, в които има и богато културно наследство”, каза зам.-министърът Маринов. По думите му България е готова да се превърне в целогодишна дестинация. Според него важно предимство за страната ни е, че ресурсите за балнео и СПА туризъм се намират в екологично чисти райони с културно-историческо наследство  от римската епоха и в такива  с развит винарски  туризъм. Предимство за Поморие е, че съчетава и трите.  

Стефан Шарлопов заяви, че след този конгрес България ще заеме своето място на еропейската СПА карта, а балнео услугите ще увеличат още повече туристите от Русия, Украйна, Турция и Гърция.  По думите му в България има 300 СПА хотела, които отговарят на критериите на Европейската СПА асоциация. 36 от тях членуват в Българския съюз по балнеология и СПА. 8 от хотелите са сертифицирани от ЕСПА и 8 са в процес на сертификация.

Домакин на 18-тия Годишен Конгрес на ЕСПА е един от малкото сертефицирани хотели за СПА туризъм у нас, а именно петзведният Гранд Хотел Поморие.