Домашна еротика в черно и бяло

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Петър Тодорински е един от най-комерсиалните и известни фотографи в България. С неговия некомерсиален проект „Girls at home“ ни запознават колежките от Jenite.bg. Идеята има за цел да разкрие естествената красота на жената, обградена от уюта на собствения ѝ дом. Без грим, без Photoshop, без цветове. Защото женствеността се притежава, а не се постига насила.

Какъв тип жени търсиш? Колко от тях са професионални модели?

Като цяло гледам да не са „кифли“. Не отричам, че една част от сниманите са модели с опит пред обектива. Но не са ли и те съвсем обикновени естествени дами?

Единствената разлика е, че познават тялото си и естествените пози седят наистина естествено. Докато при дамите, които нямат никакъв опит, е доста по-трудно да се получи това естествено състояние. Пада доста голяма борба докато се отучим от джуките и чупките като за фейсбук.

Петър ТодоринскиПетър Тодорински

Колко дами си снимал досега?

До момента са около 30 дами, но имам уговорки с поне още 10, като бройката ще продължава да расте. Крайната цел беше изложба, след като снимам 15 дами. Дори беше подготвена за представяне, но изникнаха проблеми с помещението, където щеше да се състои, и тъй като страшно много ми допада как се получават нещата, реших да го превърна в нещо постоянно.

Изложба ще има, разбира се, и дори се надявам да не е само една, а по една годишно или като се събере достатъчно материал за излагане, защото интензитетът на снимките варира.

Как една жена, която не се е снимала преди, се съгласява да се съблече пред обектива?

Въпрос на доверие към снимащия. Ако излъчвате увереност в това, което правите и задължително сте честен и открит в намеренията си, темата за голотата не е никакъв проблем. Завоалираните намеквания и търсенето на заобиколни начини уж случайно да накараме човека пред обектива да се съблече, по-скоро отблъскват и дават негативен резултат.

Във фотографията и особено при снимането на хора има огромна доза психология, но за съжаление малко хора осъзнават това. Разголването на тялото е лесно, въпросът е да разголим душата си пред обектива. Доста често са ми казвали, че не са имали намерение да се събличат, но им се е сторило подходящо за случая. Сигурен съм, че и фактът, че снимките са в собствения дом на снимания, в зоната му на комфорт, улеснява значително нещата.

Петър Тодорински

Къде е границата между еротиката и пошлостта?

Границата е в разбиранията както на създаващите снимките, така и в гледащите ги. Въпросът е дали и двете страни имат достатъчно издадена естетическа и визуална култура, за да направят разликата. 

Границата зависи и от културно-естетическите възприятия и норми в дадено общество. Неща, смятани за прекалено консервативни тук, биват дамгосани като порнография в по-консервативно настроени общества.

Проблемът е, че думата еротика се чалгализира прекалено много последните години и придоби едно такова евтино и негативно звучене. Мога да назова и конкретни имена допринесли активно за това, но не мисля, че е нужно да се създава излишно напрежение и скандали.

Случвало ли се е след снимки моделът да се откаже и те да не видят бял свят?

Не, защото годините работа са ме научили да разпознавам такъв тип „модели“. Снимките по този проект се градят на взаимно доверие и уважение.

Цялото интервю с Петър можете да прочетете при Jenite.bg, а всички снимки от проекта „Girls at home“ можете да видите тук. Официалният сайт на Петър Тодорински пък ще ви омае съвсем!

Петър Тодорински