Изящни бижута блестят срещу милиони в Женева

2
Добави коментар

Бижута на италианската актриса Джина Лолобриджида, продадени на търг във вторник вечерта в Женева, организиран от аукционната къща Сотбис, поставиха нов рекорд за перлени обици.

Бижута на италианската актриса Джина Лолобриджида

Този водещ лот в търга за произведения на висшата бижутерия бе продаден за 2,39 милиона долара или над два пъти повече от предварителната оценка.

Тези уникални по размер и цвят перли изпревариха рекорда, поставен през 2011 г. от естествените перли на американската актриса Елизабет Тейлър, съобщи аукционната къща Сотбис.

Сред ценностите, поставени в центъра на търга, са и две диамантени гривни, които могат да се комбинират като колие или да се носят като диадема. Те също се продадоха доста над очакваното – за 789 356 долара.

Джина Лолобриджида, легенда на киното от 50-те и 60-те години на миналия век, продаде на търг колекция от бижута, създадени от италианския бижутер Булгари /Bulgari/ с ясния анонс, че част от приходите от продажбата ще бъдат дарени за изследвания в областта на стволовите клетки.

В изявление от Сотбис заявиха, че ценностите, предлагани за продажба от актрисата са получили повече от удвоената цена, достигайки 4,92 милиона щатски долара.

Научила за постъпленията от продажбата, Джина Лолобриджида каза, че е „много щастлива, че бижутата й ще допринесат за една добра кауза“, която ще я надживее.

Сотбис вече разпродаде колекциите от бижута и на други големи актриси като Ева Гарднър и Марлене Дитрих, както и ценности, които са принадлежали на оперната прима Мария Калас.

Кристис, конкурентната на Сотбис аукционна къща, бе счупила рекордите с продажбите на скъпоценните камъни на Лиз Тейлър на ефектен търг в Ню Йорк през декември 2011 година.

И двете компании са домакини по два пъти годишно на търгове на изящни бижута в Женева и са в жестока конкуренция, за да вкарат най-красивите произведения в своите зали.

Във вторник вечерта, всички продажби в пролетния търг, който включва близо 650 лота, са били на обща стойност 78,22 милиона долара, съобщиха от Сотбис.

Кристис ще проведе майските си продажби в сряда. Най-очакван е изключителен диамант от 101,73 карата, който аукционната къща очаква да продаде за 30 милиона щатски долара.