Оперни звезди в подкрепа на Разградската филхармония

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

На 15 май, от 19 часа на сцената на НЧ „Развитие 1869” – Разград, ще се извисят красивите оперни гласове на Калуди Калудов, Даниела Дякова, Анна Дитри, Александър Крунев и Ивайло Михайлов в съпровод на Разградската филхармония и с участието на хор „Железни струни” към НЧ”Развитие 1869”. Диригент Красен Иванов.
Оперните певци ще участват в оперна гала, която посвещават на своите колеги от един от най-старите български симфонични оркестри – Разградската филхармония. Талантливите артисти се присъединяват към протеста на музикантите срещу опасността да се прекъснат музикални традиции, градени в продължение на век и половина. Всеки един от тях е убеден, че трябва да се съхраняват високите културни постижения, да се развиват във времето, за да се подготви духовния просперитет на бъдещето. И жителите на всеки малък град трябва да имат правото да се докоснат до магията на живото музикално изкуство. Това не може да е само привилегия на столицата и големите градове. От нивото на културния живот в малкия град зависи културата на нацията. Още повече, че през 1947 година именно Разградската филхармония е била сред петте първи професионални симфонични оркестри, които са били признати от Държавата наред с оркестрите на София, Пловдив, Варна и Бургас. Това е посланието, което артистите поднасят с изпълненията си и които се надяват с изкуството си да дадат знак, че Разградската филхармония трябва да продължи своята обществено значима културна дейност, да формира вкуса на своята публика, да отстоява името на своя патрон Димитър Ненов – един от най-големите български композитори, пианист, педагог, архитект и общественик.

В празничната вечер ще прозвучат увертюрата, прословутия хор на поробените евреи и ария на Набуко и хор /в изпълнение на Александър Крунев и хор „Железни струни”/ от операта „Набуко” на Верди. Ария на Азучена от операта „Трубадур” ще изпълни Даниела Дякова. Ще я чуем и в драматичния дует на Амнерис и Радамес / от операта „Аида”/ в партьорство с Калуди Калудов. Анна Дитри и Ивайло Михайлов ще представят нежния любовен дует на Мими и Рудолфо от операта „Бохеми” на Пучини. Ивайло Михайлов ще изпълни ария на Рудолфо /”Бохеми”/, а Анна Дитри – ария на Манон Леско от едноименната опера на Пучини. Калуди Калудов и Александър Крунев ще представят любимия дует на Дон Карлос и Маркиз Поза от операта „Дон Карлос” на Верди, а прочувственият дует на Дездемона и Отело ще бъде изпълнен от Анна Дитри и Калуди Калудов. Тенорът ще поздрави публиката с бляскавата ария на принц Калаф от операта „Турандот”. На финала на оперната гала всички участници в концерта ще се включат в „Наздравицата” от операта „Травиата” на Джузепе Верди.

Към статията няма коментари. Напишете първия.