Анна Дякова: „Искаме акцентът в Нощта на музеите и галериите да е само върху изкуството“

1
Добави коментар

Европейска нощ на музеите и галериите ще се проведе в Пловдив на 18 май.

От 19 до 24 часа всички музеи и 12 частни галерии отварят вратите си напълно безплатно за пловдивчани и гостите на града.

Тази година за пръв път Европейската нощ на музеите и галериите влиза в календара на общинския отдел „Култура” за пръв път, съобщи шефът му Йохан Девлетян. По думите му на този етап организацията на събитието върви добре.

Музеите и галериите, които се включват в събитието, са били единодушни в избора си на Анна Дякова за основен организатор, поясни Девлетян.

Галеристката разясни, че при организацията са се придържали към идеята на първата такава нощ в Европа – през 1997 г. в Берлин, когато кметът отваря съвършено безплатно всички музеи и галерии през нощта. Тази инициатива става достатъчно заразителна и тя започва да се повтаря в две издания – пролет и есен, не само в германски градове, но и на много други места в Европа. През 2005 г. френското министерство на културата прави мащабна акция за организация на такава нощ в цяла Европа.

„При организацията на Нощта на 18 май в Пловдив акцентът ще остане върху културата и изкуството, без разсейващи публиката улични шумни събития“, оябсни Дякова. По думите й идеята е публиката, неизкушена до този момент от изкуство, да бъде насочена единствено към експозициите.

Организаторите са убедени, че Международният ден на музеите – 18 май, трябва да бъде ознаменуван именно с една такава обща проява.