Петнадесета научна конференция на младите филолози организира ПУ „Паисий Хилендарски“

2
Добави коментар

Петнадесета национална научна конференция за студенти, докторанти и средношколци „Канонът на словото vs. словото на канона“ организира на 16 и 17 май Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това съобщиха от висшето училище.

Научното събитие се е утвърдило в съвременната хуманитаристика и за него под тепетата пристигат млади филолози – бакалаври, магистри и докторанти, от различни български университети, разказаха организаторите. От пловдивската конференция е започнала научната биография на част от най-младите и талантливи творци в областта на лингвистиката и литературознанието. Някои от тези филолози сега са и членове на националното жури, оценяващо участниците, обясниха доц. д-р Красимира Чакърова и доц. д-р Татяна Ичевска, ръководители на организационния екип.

Петнадесетото издание получава подкрепата на Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Съюза на учените – Пловдив. Двете институции са основни организатори на събитието заедно с Лингвистичния клуб „Проф. Борис Симеонов“ при Пловдивския университет.

Конференцията се провежда в Дома на учените, на ул. „Митрополит Паисий“ № 6 в Старинен Пловдив. Заседанията са разпределени в две основни секции – по езикознание и по литературознание.

Текстовете на докторантите, както и всички отличени доклади, ще бъдат публикувани в специален сборник. В рамките на форума ще бъде обособена и трета секция – „Дебюти“, в която ще бъдат представени доклади на ученици от средните училища по въпроси, свързани с различни езици и литератури.

В първия ден на конференцията от 17 до 17.45 ч. във фоайето на втория етаж в Дома на учените е симпозиумът „В колесницата на Платон“. На следващия ден, 17 май, от 16.30 ч. в пленарната зала е премиерата на сборника „Словото – (не)възможната мисия“, който включва отличените доклади от конференцията през 2012 г. Закриването на форума е от 17 ч. в същата зала на Дома на учените. Тогава ще бъдат наградени отличените участници, обясниха от ПУ „Паисий Хилендарски“.