Как да се справим с болките в шията и раменете?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако сте спали в неудобна поза или сте прекарали цял ден пред компютъра, ако сте говорили твърде дълго по телефона – нищо чудно, че страдате от болки в шията или раменете.

Болките в шията обикновено се появяват в резултат на продължителна неподвижност, а сред най-разпространените причини за болките в раменете са състояния като тендинит – възпаление на сухожилието, прикрепващо мускула към костта; и бурсит – възпаление на торбичката или бурсата около раменната става. Можете да облекчите състоянието си с противовъзпалителни медикаменти като аспирин и ибупрофен, но има и други начини да се справите с проблема.

Топлината облекчава болката, отпуска мускулите, намалява ставното схващане и ускорява оздравяването. Можете да използвате електрическа възглавница на ниска степен, бутилка с гореща вода, лампа с инфрачервена светлина или грейка. А можете просто да вземете гореща вана или душ.

Направете си топъл компрес – потопете хавлиена кърпа в гореща, но не вряла вода, сгънете я и я изстискайте добре. След това я разгънете и я поставете на тила и раменете. Покрийте влажната кърпа със суха и оставете компреса да действа 10 минути, през което време може да включите сешоара и да го насочите към шията.

Изключително ефективен за бързо премахване на болката е универсалният уред STOP PAIN. Това е високотехнологичен уред от ново поколение.

Направете масаж, като настиснете болезнения участък с палеца или показалеца си и задръжте неподвижно в продължение на 3 минути. Това ще намали значително болката.

Силата на профилактиката

Спете по гръб и по възможност използвайте специална ортопедична възглавница. Проверете дали столът, на който седите по време на работа, осигурява добра опора на гърба и главата ви. Старайте се да не се прегърбвате. Когато говорите по телефона, не притискайте слушалката с рамо – дръжте я с ръка, без да извивате шията. Ако често водите продължителни телефонни разговори, купете си слушалка, която се поставя в ухото.

Не претоварвайте чантата, която носите през рамо, за да не нарушавате правилната стойка на тялото. Ако прекарвате дълги часове пред компютъра, регулирайте екрана под ъгъл и го повдигнете така, че да не се налага да напрягате шията, за да виждате добре. Не носете обувки с високи токчета и не стойте на течение.

 

 

Високите токчета не са подходящи за ежедневието!