За гените, рака на гърдата и връзката между тях

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Преди броени дни стана ясно, че Анджелина Джоли е претърпяла двойна мастектомия, след като лекари са установили, е актрисата е предразположена към изключително висок риск от от развитие на рак. Колегите ни от FitWell.bg са направили сериозно проучване върху връзката между рака на гърдата и гените, което ви споделяме в следващите редове.

Въпреки че споделят общо наименование, видовете рак могат да бъдат доста различни. Дори ракът на гърдата се различава от случай до случай, в зависимост от пола (да, той засяга и мъжете), възрастта и, разбира се, причината. В голяма част от случаите ракът може да бъде развит вследствие от начина на живот, а в доста по-малка степен причините са генетични (предполагаемо само в 5-10% от всички случаи).

Жените, които наследяват мутация в един от двата обичайни гена, свързани с рака на гърдата – BRCA1 и BRCA2 – могат да бъдат с от 36 до 87% риск от заболяване от него, както и от рак на яйчниците и няколко други вида рак (при мъжете опасността е от рак на гърдата и на простатата). Но защо BRCA мутациите увеличават този риск?

Всички видове рак се характеризират с неконтролируемо клетъчно делене. Нарастващите по брой клетки обичайно се струпват в тумори, въпреки че някои от тях могат да се отделят и да създадат разсейки (известни още като метастази). BRCA1 и BRCA2 принадлежат към т.нар. тумор супресорни гени и при нормални обстоятелства „ремонтират“ нарушения в ДНК. Те произвеждат протеини, с които възстановяват повредите в двойната спирала, възникнали по време на клетъчното делене. Тези повреди са опасни, тъй като могат да предизвикат мутации в други гени.

Засега науката познава стотици различни мутации в BRCA, но почти всички от тях имат един и същи ефект – деактивация на гена. По този начин клетките губят способността си да коригират всички грешки, които възникват при деленето и постепенно се натрупват мутации в ДНК. Ако достатъчно много гени мутират, тогава се създават предпоставки за възникването на рак.

Според Националния раков институт на САЩ, жените с неактивен BRCA ген могат да редуцират риска от рак посредством профилактична хирургична намеса – премахване на гърдите, на маточните тръби или на яйчниците. Въпреки това, останалата тъкан също може да развие рак или пък болестта може да порази някой от другите органи, свързани с въпросните гени (като например панкреаса). За нещастие, мутациите в BRCA не могат да бъдат коригирани, но затова пък могат да се предприемат някои промени в начина на живот, които статистически редуцират риска от рак на гърдата. Като отказа от тютюнопушене, например.

http://monikaorlik.blogspot.com/ Ако тази статия представлява интерес за вас, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!