Бил Гейтс отново е най-богат

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Бил Гейтс, съоснователят на софтуерния гигант „Майкрософт“ (Microsoft), си върна титлата „най-богат човек на света“ според класация на „Блумбърг“ (bloomberg.com/news).

Гейтс оглави годишния „Индекс на милиардерите“ на агенцията за първи път от 2007 г.

През 2012 г. за 19-а поредна година Гейтс оглави списъка на сп. „Форбс“ на 400-те най-богати американци с лично богатство 66 млрд. долара,

Kъм края на миналата седмица според данните на „Блумбърг“ богатството на 57-годишния съоосновател на „Майкрософт“  е достигнало 72,7 млрд. долара, което е увеличение с около 10 млрд. спрямо миналата година.

Както е известно, близо една трета от богатството си той дава за благотворителни цели.

Гейтс изпреварва с над 550 млн. долара мексиканския магнат Карлос Слим, който тази година остава на второ място.

Богатството на мексиканския бизнесмен намаля с над 2 млрд. долара тази година, след като Конгресът на Мексико прие закон, слагащ край на пазарната доминация на „Америка мовил“ (America Movil) – телекомуникационния гигант на Слим.

Третото място в класацията на милиардерите е заето от легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет, чието състояние сега се оценява на 59,6 млрд. долара.

След него са създателят на търговската империя „Индитекс“ (Inditex) Амансио Ортега с 56 млрд. долара и основателят на търговската верига „Икеа“ (IKEA) Ингвар Кампрад с 55,5 млрд. долара.

След тях са Чарлз Кох, притежател на 42% от активите на енергийния и химически конгломерат „Кох индъстрис“ – с 45,2 млрд. долара, основателят на софтуерния гигант „Оракъл“ Лари Елисън – 41,6 млрд. долара, и Кристи (37,9 млрд.) и Джим Уолтън (36,1 млрд.)
собственици на търговската верига „УолМарт“.

Джордж Сорос е на 28-о място, а създателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг е „едва“ – 77-и със 12,8 млрд. долара.

Най-богатият руснак в този списък е Алишер Османов (19,7 млрд. долара) – собственик на най-големия производител на желязна руда „Металоинвест“, на капитали във „Фейсбук“, „Туитър“ и Zynga, на руския интернет доставчик Mail.ru и на телекомуникационния оператор MegaFon, както и съсобственик на английския футболен тим „Арсенал“.

Класацията на „Блумбърг“ включва 100 души (bloomberg.com/billionaires).