Тайната война между САЩ и Китай

5
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Тази война отдавна вече е започнала: бойци от китайското поделение „61398“ атакуват САЩ. Но не с конвенционални оръжия, а с хакерски способи. Те биха могли да парализират инфраструктурата на цели градове, разказва Дойче веле.

За търговската война между САЩ и Китай се е писало и говорило много. В последно време обаче двете страни водят и друга война – в кибер-пространството. Междувременно тя придоби застрашителни размери. В последния американски доклад за китайските въоръжени сили е включена цяла глава, посветена на кибервойната.

Съставителите на доклада бият тревога от зачестилите хакерски нападения срещу американските компютърни мрежи. Те се оплакват, че все по-често китайските хакери влизат в програмите на американски институции и крадат важни данни за американската отбрана.

През февруари тази година американска компютърна фирма за сигурност тръгва по дирите на хакерите. 140-те проследени атаки в мрежата ги отвеждат до Китай или по-точно: до една 12–етажна сграда в покрайнините на Шанхай.

Бойците от отряд „61398“

Там се помещава поделение „61398“ на китайските въоръжени сили. Неговата основна задача е кибер-атакуването на големи американски предприятия и инфраструктурата на САЩ. Защо ли? Защото това са т.нар. меки цели. Инфраструктурата е управлявана от частни фирми, а те мислят първо за печалбите и после за пролуките в системите си за сигурност. От американската фирма за сигурност например твърдят, че китайските хакери са в състояние да парализират цели американски градове и да предизвикат истински екологични катастрофи, защото могат да влязат в системите за електроснабдяване, водоснабдяване, както и в тази за газопреносната мрежа.

Естествено китайците отхвърлят всички обвинения. Те са постигнали дори споразумение с Вашингтон за създаването на „работна група“ за борба срещу кибер-атаките. Специалистите обаче могат само да се изсмеят, прочитайки тази новина.

Защото кибер-войните имат свои собствени закони. Или по–точно: те не се подчиняват на никакви закони. Врагът в кибер-войните действа под прикритие и затова не може да бъде открит. Бойците от поделение „61398“ не носят униформи. Те не се водят на отчет към въоръжените сили. Затова и китайското правителство спокойно потрива ръце и се кълне в своята невинност. „Ние нямаме нищо общо с това“, казват в Пекин, въпреки че много добре знаsj за какво става въпрос. А на всички е добре известно, че всеки клиент, бил той частно лице или пък цяла държава, може да наеме талантливи хакери за определено време или просто да ги купи. Лоялността в дигиталното пространство е чисто и просто въпрос на заплащане.

Преговори вместо отмъщение?

По принцип този начин на водене на война противоречи на международното право. Но как да изправиш пред съда противник, който действа под прикритие? Класическото военно сплашване също не помага, защото предполага точна идентификация на противника. Да, САЩ заплашват дигиталните нападатели с военен удар. Но в историята с Китай предпочитат все пак „работната група“. В такива случаи НАТО има подобна стратегия. Алиансът отбягва да говори за колективен ответен удар, а предпочита провеждането на „консултации“.

Факт е, че надпреварата във въоръжаването в кибер-пространство е в пълен ход. И вече никой не може да спре това развитие.