Какви са първите признаци при емфизем на белите дробове

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Моля да разкажете по-подробно за причините, симптомите и лечението на емфизем на белите дробове. Опасна ли е тази болест? Отдавна чета вестник “Доктор”, но не съм попадала на информация точно за това заболяване. И ако може – някакви полезни препоръки.

Емфиземът е хронично заболяване, при което се нарушава газовата обмяна в белите дробове. А това веднага се отразява, и то доста негативно, на сърдечносъдовата система.

В резултат на всичко това алвеолите се разтягат, губят своята еластичност и способността си да изтласкват въздуха.

По тази причина сърцето работи с повишено натоварване и се износва по-бързо. Което от своя страна провокира сериозни заболявания като хипертония, сърдечна белодробна недостатъчност и др.

Това заболяване е по-малко опасно за възрастните хора – в техните бели дробове всички тези процеси са обусловени от възрастови изменения, развиват се постепенно и организмът успява да се приспособи към тях. По-младите емфиземът ги “атакува” стремително и почти не им оставя шансове.

Болестта може да възникне самостоятелно, в резултат на нарушена микроциркулация на кръвта в белите дробове:

Като последствие от генетичен дефект.
Като изменения в свойствата на онези веществ
а, които не позволяват на белодробните алвеоли да се слепват.

При редовно вдишване на съединения на тежки метали, токсични газове и прах.

Но най-често емфиземът се развива като усложнение на бронхиалната астма или хроничния бронхит – тогава заболяването е вторично.

Симптомите

– Задух при физическо натоварване. В началото затрудненото дишане се проявява по-рядко и най-вече през зимата, а след това е постоянно, дори и в покой.
– Устните и ноктите посиняват.
– При дишане се чуват свистящи звуци или хрипове, издишването се удължава.
– Най-характерният симптом е пъхтенето.

Ако често боледувате от инфекциозни заболявания на белите дробове или откриете у себе си изброените по-горе признаци на болестта, незабавно се обърнете към специалист. Късно започналото лечение обикновено не дава положителен резултат.

Препоръките на специалистите:

– Откажете тютюнопушенето. Опитайте да го постигнете постепенно: организмът не обича резките сътресения. Избягвайте компании, където се пуши.
– Ако работата ви е свързана с вредни вещества, сменете я, иначе болестта ще прогресира.
– Значително намалете физическите натоварвания.
– Ако оставите емфизема на самотек, дори и продължителното лечение няма да ви донесе никакво облекчение.

Дихателните упражнения помагат

Преди всичко се налага да усвоите т.нар. диафрагмално дишане.

Застанете прави, с широко разтворени крака. Разперете ръце настрани, вдишайте дълбоко, след това насочете ръце напред и се наклонете ниско. Бавно издишайте, като стягате коремните си мускули.

Легнете по гръб. Сложете ръце на корема си и вдишайте дълбоко. Издишайте през устата, като натискате корема.

Тренирайте сутрин и вечер по 10-20 минути. След месец-два ще се научите да дишате по този начин, без да полагате нарочни усилия. За трениране на дихателните мускули всеки ден извършвайте следното упражнение: Вземете гумена тръбичка, нещо като маркуч с диаметър 1-2 см и дължина около 50 см. Вдишайте дълбоко, след това много бавно издишайте през тръбата в някакъв буркан например или друг съд, пълен с вода. За начало се ограничете с 10 вдишвания-издишвания, като постепенно ги увеличавате дотогава, докато почувствате лека умора – може и да се поизпотите, но не се плашете – така и трябва да бъде.