Зелените скочиха срещу тунел под Шипка

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Първа копка на проект „Обходен път на Габрово с тунел под Шипка“ се прави преди да има окончателно решение за законността на проекта, алармират от коалицията „За да остане природа в България“ ден след старта на първата му фаза.Природозащитниците напомнят, че в момента тече обжалване на решението по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) във Върховен административен съд, пише „Дневник“. В същото време главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка, която не е приключила.

В отговор на притесненията, от пресцентъра на МОСВ обясниха, че става дума за стартиране не на целия проект, а само на първата му фаза, която не обхваща спорния участък и на практика ще се реновира вече съществуващо трасе, което не подлежи на ОВОС. Спорната част, която засяга защитени територии, вероятно няма да започне преди произнасяне на съда.

Поводите за обжалванията са два, припомнят от Коалицията. Избран е вариант на обходен път, който засяга пет квартала на Габрово и така вместо решение на проблема с трафика през града, той се прехвърля механично от едни жители към други. За преминаване през Стара планина е приет къс вариант на тунел от 3,2 км. Това означава, че път с дължина над 4,5 км и ширина между 15 и 40 м щe бъде изграден директно през Природен парк Българка и една от най-дивите му части – долината на Козята река, обитавана от защитените от закона видове мечка, вълк и рис. Целият природен парк е защитена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Българка е един от младите природни паркове у нас, който съществува от 2003 г., за да опазва буковите гори, които са вододайни зони, осигуряващи питейна вода на Габрово и района. Освен директно унищожение на горите, този вариант на пътя ще доведе до увеличаване на шума и замърсяването, фрагментация на местообитанията и прогонване на животинските видове, обосновават опасенията си от коалицията.

Коалицията „За да остане природа в България“ и инициативни комитети от град Габрово не са против проекта за обходен път и тунел под Шипка като цяло, а против одобрените негови алтернативи. Те предлагат алтернативен вариант на обхода през т.нар. трасе „Мусман“. Той е с 2,8 км по-дълъг, но чрез него се избягва преминаването на обходния път през страничните западни квартали. За преминаването през Природен парк Българка единственият приемлив вариант е изграждането на дълъг тунел от 7 км, смятат природозащитниците./БЛИЦ