Копирайтинг за Уеб

31
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

Населението на планетата нараства с много бързи темпове и то предимно в развиващите се страни.  Нейния капацитет да издържа определен обем хора е ограничен.  Рано или късно това ще се превърне в глобален проблем за който трябва да сме готови.  Поради това се извършват демографски изследвания и се води статистика за живота на хората.

За това как живеят хората се съди от индекса на човешко развитие. Той се определя от БВП на страната, продължителността на живот, средния брой години за образование, правото за демократичен избор и някой други показатели.  На първите места в класацията са САЩ и скандинавските страни,  България е около 50…60 място от 160 страни.

Продължителността  на живота ни е 72 г. ,  по-близка до Африканските държави, от колкото до Европейския съюз.

Интересен факт е, че центъра на човешката цивилизация вече е преместен от Европа в Азия и западните страни спряха да нарастват за сметка на приема на емигранти.  Целият ЕС е в криза, но в България демографската криза е катастрофална и то на фона на съседни държави като Турция, където има демографски бум.

От последното преброяване 2011 година се видя, че населението на България е само 7, 3  милиона души и намалява средно с по 181 човека на ден. Ние сме застаряваща нация, средната възраст на населението ни е 42 години, а има държави където е 19 години. Повече от ¼ от територията ни е напълно обезлюдена, имаме над 200 села призраци.  Младите хора се концертират в София, Пловдив, Варна и Бургас, а по средата пустош!  Нали сте чували закона, че празното пространство никога не остава свободно?

От 90 година насам естествения прираст е отрицателен и се е закотвил трайно на около – 5…-6%.  Имаме ужасно висока детска смъртност, защото 70% от родените са с ромски произход.  13% от населението са деца до 14 г. докато  в Турция този процент е около 23. Пенсионерите ни над 65 г. са  22 % и към 2030 г. ще бъдат около 60 % от населението на държавата.   Интересно,  някой виждал ли е ром пенсионер?

Освен това сме с най-високата преждевременна смъртност сред страните от Европейския съюз,  което се дължи на войната по улиците и най-лошото здраве в Европа. След като мъжете ни живеят около 68 г. не е ли цинизъм вдигането на възрастта за пенсия?

Като извадим горенаписаното остава малък процент работоспособно население от което са заети само половината хора, поради бързо нарастващата неграмотност.  Също така и половината от браковете в България завършват с развод!

Нацията ни се обезкървява и генофонда ни се влошава. Основен проблем е ускореното намаляване броя на населението, което до края на 2025 ще намалее с още 15 %, а в Турция ще нарасне с 30 %.  Още по-важно е качественото измерение на изчезналото население. От 1992 до 2011 г. са емигрирали над 850 000 души до 40 годишна възраст по официални данни. Всяка година още 20 000 души напускат страната.  Неграмотните остават, защото няма начин да се социализират нито тук, нито където и да било. Масовата емиграция продължава повече от 20 години. До кога ще издържим?

Българките раждат след 23 г. по едно дете и пропускат цели поколения, тези с турски произход по 2 деца, а циганките на доста по-малка възраст по 3…4 деца. Това за тях е форма на препитание. Време е да се сложи точка за раждането на биологични единици и тези който не ги пращат на училище или имат криминални досиета да не получават помощи.  Това не е ли простичко решение?

В дългосрочен план основното решение на този проблем е образованието.  За това обаче са необходими солидни инвестиции.  В момента основните средства за  образование на малцинствата идват от външни,  предимно ислямски източници. Не случайно Япония след Втората световна война е отделила 45% от бюджета си за образование. Всички сега виждаме резултатите от това, а ние отделяме  едва 3,3 % от бюджета си за образование и наука в България.