Декупаж върху яйца

1
Добави коментар
MIlVel
MIlVel

По Великден реших да се пробвам в декупажа върху яйца. Разбира се, първо изчетох маса статии по въпроса. Изглеждаше лесно. Помолих майка да ми запази десетина бели яйца, защото не харесах резултатите върху тъмни яйца. То това си е принцип в декупажа. Винаги върху светъл фон, за да не потъне мотивът от салфетката. И така, за декупаж върху яйца ни трябват салфетки с дребни мотиви, лепило и яйца.

Нямаше проблем със салфетките, особено такива с Великденски мотиви. Яйцата също не бяха проблем. Остана да реша с какво лепило да залепя елементите. Яйцата трябваше да стават за консумация, затова не можех да използвам кое да е декупажно лепило или друго канцеларско. Другите лепила, които съветват да се използват са:

1. Лепило от белтък.

2. Лепило от белтък и захар. – Аз използвах това лепило. Отчитам като голяма грешка съдържанието но захар в него. В крайна сметка се получиха красиви и… много лепкави яйца. Лепкава беше цялата повърхност, която НЕ е покрита със салфетка. След като изсъхнаха ги минах с влажна гъба и суха кърпа, за да отнема захарта. В крайна сметка се справих, но си беше двойна, че и тройна работа. Аз направих само 10 яйца, но ако бях се заела с повече, щеше да е твъъърде трудоемко.

3. Лепило от вода и брашно или от вода и нишесте. Получената каша може да се свари малко, за да стане по-лепкава. Аз не съм го пробвала. Не знам като се свари дали няма да загуби от прозрачността си и да се вижда, когато се нанесе върху хартиения мотив.

Съвсем скоро ще пробвам с другите две лепила, за да мога да имам адекватно мнение. Непременно ще запиша резултата от опита си.

А показаните тук и в ГАЛЕРИЯТА яйца са направени с лепило от белтък и една лъжичка захар. Разбити с миксер на пяна. От салфетките откъснах малки мотиви. Не ги изрязах, въпреки че е доста по-лесно. Но когато се късат, се заличава прехода между салфетката и предмета, на който се лепи. Останалото е лесно. Изчаках да изсъхнат. Заради използваната захар се наложи да ги изтрия с влажна гъба и кърпа, за да махна лепкавината. Това е всичко. Останалото е удоволствие и, разбира се, похвали. Повече снимки може да видите в ГАЛЕРИЯТА.

Tags: decoupage, Easter decoupage, Easter eggs, eggs, ДЕКУПАЖ, декупаж върху яйца, лепило за декупаж, лепило от белтък, лепило от белтък и захар, лепило от вода и брашно

This entry was posted
on петък, май 17th, 2013 at 8:24 and is filed under ДЕКУПАЖ.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.