Тъга по „златното време на бай Тошо“

4
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Германският журналист Норберт Мапес-Нийдек е бил наскоро в България. В репортажа си той я нарича „най-бедната страна в ЕС“. А от срещите си с хората е узнал, че мнозина все още тъгуват по „златното време на бай Тошо“, разказва Дойче веле.

Село Медковец има 1 900 жители и е разположено в Северозападна България – най-бедния край на най-бедната страна в целия Европейски съюз. „Запад е там, където залязва слънцето“, казват местните хора, макар за тях тази посока на света да е предимно символ на богатство и щастие. За разлика от мястото, което обитават те. В този край на България хълмовете са полегати, а почвата плодородна. Никой обаче не я обработва. На полето няма жив човек. А по улиците на селото няма даже предизборни плакати.

„Доброто старо време“

Областният град Монтана е на около 30 километра. По пътя дотам няма никакво движение, а градският площад прилича на пощенска картичка от 70-те години – теменужки цъфтят в бетонирани цветни лехи, по пейките са насядали пенсионери. По-оживено е само на градския пазар, където се предлагат основно турски дрехи.

Дина, Тотка и Мария се срещат всеки ден в кафенето на площада пред гарата. Мебелите, с които е обзаведено заведението, са направо за изхвърляне. Дина Петрова, на 74 години и с 34-годишен трудов стаж, живее с 90 евро месечна пенсия. Единственият ѝ син е безработен вече четири години. Приятелката ѝ Тотка Георгиева, на 73 години, се впуска в разговор за добрите стари времена, когато законите били закони, кражбите били рядкост и всеки имал работа. Онова „златно време“ си отишло някъде към 1991 година и повече никога не се върнало, казва Тотка. И допълва многозначително: „Дано са заровили Тодор Живков достатъчно надълбоко, че иначе много хора биха го изровили, за да се върне“. Сега в разговора се включва и Мария: „След бай Тошо заживяхме по-зле. Новите управници закараха каруцата в блатото“, казва Мария.

Който може, бяга надалеч

По-нататък в репортажа си германският журналист Норберт Мапес-Нийдек разказва, че средният месечен доход в България възлиза на около 400 евро – при цени, които могат да мерят ръст с тези в Германия. До 85% от този доход отиват за ток, вода и други текущи разходи, които обаче не включват храната. Една пета от работещите в България са принудени да преживяват с минималната заплата от 155 евро на месец. Цели 61 процента от пенсионерите са застрашени от бедност и социална изолация, според данни на ЕС.

В България деца раждат предимно ромите, които съставляват 20 процента от населението на страната. В Медковец също има представители на това малцинство. Трима от тях са известни в цялото село – единият е фелдшер, другият е инженер, а третият има две висши образования. И тримата обаче са избягали от селото – живеят в София и в чужбина. „Преди младите бягаха. Но откакто вече няма млади хора, няма и кой да бяга“, казва с болка кметът на Медковец Венцислав Куткудейски.