Изкуството се ”събужда” за нощта на музеите

0
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

В това девето издание на европейската инициатива, идваща от Франция, се включват повече музеи и галерии, а броят на заинтересуваните посетители се увеличава, съобщава БТА.

Само за София очакванията са над 150 хиляди души да се отдадат на изкуство тази нощ. Затова от Столичната община организират транспорт – от 18.00 ч. пред Националната художествена галерия има автобус, който ще вози желаещите до Музея на социалистическото изкуство и Националния исторически музей в Бояна.
В двата музея посетителите могат да разгледат експозицията „Социализъм – интернационализъм. Политически плакат 1945 г.- 1953 г.“, в която са представени близо 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз, както и постоянната експозиция на Националния исторически музей и новооткритата „Спасените букви – прослава на Кирилицата“, която показва ролята на България за спасяването на Кирило-Методиевото дело.

Хартиен фестивал

В историческия музей е и един от главните акценти на „София хартиен арт фест“. На специална „хартиена“ улица са разположени павилиони на художници и приложници, различни издателства, а изложбата „Изкуството на ръчната книга от цял свят“ надхвърля обичайните представи за книгата.

Хартиеният фестивал се включва в Нощта на музеите с общо 18 отправни точки на различни места в столицата. Едно от тях е Софийската градска художествена галерия, която акцентира върху спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света.

Министерството на културата ще представи в галерия „Средец“ изложбата „Материал, форма, образ“ на Димитър Хинков, включваща произведения на живописта, изработени с новаторски техники на смесване на нехарактерни за стила материали.

Музей на бирата

Специално за Нощта на музеите в центъра на София е създаден Музей на бирата. От 17.00 ч. днес на пл. „Батенберг“ специалистът по пивото Иван Игнатов направи дегустация „на сляпо“.

Посетителите могат да видят Националната художествена галерия след реставрацията на Големия салон. Там са изложени произведения на Георги Баев и непознати картини на Ярослав Вешин.

Късноантична Сердика

Назад във времето към късноантична Сердика ни връща днес Националният археологически музей с институт към БАН. Ще бъде показана триизмерната възстановка на Улпия Сердика, направена на базата на почти 90-годишните археологически и исторически научни изследвания.

Досегът до всекидневния живот в градовете на Римската империя, сред които е и Сердика, ще бъде обогатен с оригинални рецепти и кулинарни деликатеси. Освен това, музеят ще представи и изложбата „Коприна и сребро“, която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Любителите на науката могат да видят в Националния политехнически музей демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретрокомпютри.

Съвременното изкуство в София е представено с изложбите „Живот. Мечта“ на Боряна Венциславова и „ФотоЕвиденс“, акцентираща върху нарушаването на човешките права, несправедливостта и подтисничеството, в „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“.
 
Военно изкуство

Гвардейският представителен духов оркестър посреща гостите на Националния военноисторически музей в София. Любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да се включат в изработването на 3D модели на средновековните български крепости Кракра /Перник/, Асеновата /Асеновград/ и римската крепост Кастра Мартис /Кула, Видинско/.

Публиката може да разгледа най-новата изложба на Националния военноисторически музей „Измерения на храбростта“, която възкресява имената на повече от 20 храбреци от Българската армия.
 
Криптата на катедралата „Св. Ал. Невски“ показва обновената си експозиция на християнското изкуство в България, а с изложбата „Как ще спреш ти мене – волната“ Националният литературен музей ще отбележи 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна.

В контекста на кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019 г. София се включва в Нощта на музеите с изложбата „София и останалите европейски столици“, разположена на Моста на влюбените до НДК.

В други градове

Варна откри изцяло обновената експозиция на Каменната зала на Археологическия музей в града, а този в Пловдив представя изложбата „Античният форум на Филипопол“.

В Чипровци е представен за първи път пред публика оригинален екземпляр от първото издание на „Неделник“ на Софроний Врачански от 1806 г. в историческия музей.
 
Още десетки галерии и музеи в останалите градове на страната са отворени за посетителите, пожелали да се посветят на изкуство и история тази нощ.