Блокадата на българо-турската граница е вдигната

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Вдигаме блокадата на българо-турската граница на ГКПП „Лесово” и ГКПП „Капитан Андреево”, съобщи председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски, цитиран от агенция „Фокус“.

По думите на Столарски турската страна е изпълнила исканията на българските превозвачи и е било подписано споразумение до 31 май да бъдат премахнати рестриктивните за българите мерки. За постигнатото споразумение потвърди и зам.-областният управител на Хасково Николай Нанев, който в момента изпълнява длъжността областен управител.

Според информация на bTV решението е временно, до започване на преговорите между България и Турция. На 22 май в Лайпциг ще има среща министрите на транспорта на двете държави.

Ситуацията по границата ескалира в ранните часове на деня. Това наложи и спешното посещение на служебния транспортен министър Кристиан Кръстев до пункта „Капитан Андреево“. Той е имал среща със заместник валията на област Тракия, допълни още Миролюб Столарски.

„Изискахме уверение от турската страна, подписано от генералния директор на техните митници. В хода на преговорите получихме писмото. То беше допълнено с изрични гаранции, че на нашите превозвачи няма да бъдат налагани други изисквания“, допълни от своя страна Валентин Божков, изпълнителен директор на изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.