Да променим начина си на живот за здраве и спокойствие

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Стресът на работното място се свързва с повишен риск от сърдечносъдови проблеми.

Ново проучване потвърждава тази зависимост, но авторите му са установили, че стресираните служители могат да противодействат на опасността, като се приспособят към здравословен начин на живот, предаде Ройтерс.

Целта на авторите на настоящото изследване от Юнивърсити колидж в Лондон е била да проверят дали здравословният начин на живот може да намали ефекта от трудовия стрес върху сърцето.

Изследователите са установили, че стресът на работното място, дефиниран от високи изисквания, с които много хора трудно се справят, е свързан с 25 процента по-висок риск от инфаркт или смърт от сърдечносъдови проблеми, съобщи БТА.

Рисковете за сърцето обаче могат да бъдат намалени наполовина, ако служителите се адаптират към здравословен начин на живот, вместо да се опитват да противодействат на стреса с алкохол, тютюнопушене и преяждане.

„Ако сте стресирани в работата, не посягайте към чашката или цигарите, след като се приберете.

Вместо това се разходете и се придържайте към здравословно хранене, за да намалите рисковете за сърцето“, препоръчват експертите.

Междувременно друго проучване пък показва, че стресът в офиса има и своя плюс, предаде БГНЕС.

Учени твърдят, че служителите, чиято работа е много напрегната, завързват най-силните приятелства.

Колегите, които се подкрепят, а не си съперничат на работното място стават по-близки на емоционално ниво, отколкото всеки друг.

Дори служителите, които имат много малко общи черни и интереси, могат да станат най-добри приятели, стига работната им атмосфера да напрегната.

В изследването участват 40 британски работници, които били индивидуално интервюирани за връзката им с колегите и приятелствата им извън офиса.

Те били помолени да оценят колко силна е връзката им и колко често се виждат извън пределите на сградата, в която изкарват прехраната си.

От това учените направили извода, че най-силни приятелства завързват хората, когато са подложени на ежедневен стрес.

Резултатите показват също, че повече се сближават хората, които си оказват подкрепа, а не тези, които се състезават един с друг в опит да се харесат на шефа.