Диети с райска ябълка и краставица | bgbezgranici.com

1
Добави коментар
ditadita
ditadita

Пролетта предстои и вече можете да проведете една разтоварваща седмица на краставици. Тази диета е типично лятна, така че ако искате, можете да изчакате и по-горещите дни, но сега периодът е удобен, тъй като можете да повторите диетата в края на юни и да сте готови без особени усилия с желаната фигура за морската почивка.
Няма да се храните само с краставици, макар че съществува и такава диета.

Започвате деня с чаша вода – 150-200 милилитра.
След 15-20 минути – закуска. Основните правила са: закуската да не надвишава 200 калории, да не се консумират тестени храни освен филийка черен хляб, забрана за всякакъв вид салами. Можете да хапнете извара, яйце, парче риба, мляко и др.
За деня си подгответе 1 килограм краставици. Нарежете ги на едри парчета и ги залейте с 30 грама диетична майонеза или обезмаслена сметана. Можете да използвате и зехтин, но 10 грама. Имате право да посолите, да добавите магданоз, копър или друга прясна подправка.
Количеството краставици трябва да се раздели на 3 приема – между 12.00-13.00 часа; между 16.00-17.00 ч. и между 19.00-20.00 часа.
Ако сте много гладни, можете вечерта да си позволите плод, но не трябва да надхвърляте 100 калории.
Кафе и чай се консумират без захар. Пие се достатъчно вода.
Препоръчително е тази диета да се прилага само от здрави хора. В месеца се прави веднъж и не повече от 7 дни.
Ако сте почитатели на райските ябълки, сега е моментът да ги включите в диетата си. Тези плодове са много полезни за човешкия организъм, защото съдържат 81% вода, 0,5% протеини, до 18% въглехидрати, 0,6% пектин. Те са богати на калий – 200 мг%, калций – 127 мг% , магнезий – 56 мг%, фосфор – 42 мг% и други полезни минерали. Витаминният състав на райската ябълка също не е за подценяване, особено количеството на витамин С – 15 мг%. Плодовете съдържат още витамин В1, РР, А и др.
В 100 грама райска ябълка има приблизително 60 калории в зависимост от сорта (около 500 сорта). Поради наличието на значимо количество захари плодовете не се препоръчват при затлъстяване и диабет. Ако човек е с наднормено тегло, може да си позволява по 1-2 райски ябълки дневно.
Познати са няколко диети с райски ябълки, които могат да се прилагат с цел намаляване на теглото (при неособено затлъстели хора) и за поддържане на ниско тегло. Предлагаме ви диета, с която едва ли ще намалите теглото си значително, но ще го поддържате ниско, ще сте много енергични, а ползите от райската ябълка ще са за целия ви организъм.
Препоръчително е вечерното хранене да бъде поне 2-3 часа преди лягане за сън.
Ден първи
Закуска: 1 варено яйце, чаша мюсли с нискомаслено мляко; кафе или чай.
Обяд: 200 грама варено телешко и зеленчуци на пара
Вечеря: салата от райски ябълки и пилешко – 150 грама варено бяло пилешко, 100 грама райска ябълка, половин глава червен лук, 10 грама смлени орехи, малко заквасена сметана. Месото и райската ябълка се нарязват на кубчета, лукът на тънки полумесеци. Всичко се разбърква, добавят се орехите и се полива сметаната.
Втори ден
Закуска: 50 г сирене (нискомаслено), филйка пълнозърнест хляб, 2 варени яйца; кафе или чай.
Обяд: варена риба – 200 г, салата от пресни зеленчуци с малко зехтин.
Вечеря: ориз с райска ябълка – 100 грама ориз, 1 райска ябълка, 200 мл зеленчуков бульон, сол, кардамон, канела. В една супена лъжица олио се запържва оризът с подправките. Когато стане прозрачен, се налива бульонът и се оставя да се задуши за 15 минути. Нарязва се почистената райска ябълка и се добавя към ориза.
Трети ден
Закуска: филийка пълнозърнест хляб с мед, кафе или чай. Може вместо хляб с мед, овесена каша.
Обяд: 50 грама диетично сирене със зеленчуци на пара.
Вечеря: две райски ябълки, нарязани на кръгчета се запишат на фурна. Когато са готови се посипват с 50 грама извара и се поливат с 1 чаена лъжичка мед.
Четвърти ден
Закуска: 150 грама извара с шепа боровинки, кафе или чай
Обяд: Салата от: 100 г сирене фета, 2 домата, 1/2 райска ябълка, сусамови семена, малко зехтин, лимонов сок.
Вечеря: 150 грама варено телешко и салата от пресни зеленчуци, чаша айран.
Пети ден
Закуска: омлет от белтъци, филийка пълнозърнест хляб, домат; кафе или чай.
Обяд: 200 грама постно говеждо и чаша бульон от зеленчуци.
Вечеря: 150 грама варено пуешко без кожа, салата от марули с малко зехтин и лимонов сок, 1 райска ябълка. Тези продукти могат да се направят и на салата.