„Гласът на България“ Нина Илиева работи върху лек срещу рака

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Нина Илиева стана особено популярна сред финалистите на „Гласът на България“ след като по време на един от живите концерти скочи от сцената и публиката я понесе на ръце, пише „24 часа“. Само два часа по-късно тя отваря електронната си поща и научава, че е спечелила конкурс за млади учени. Кандидатствата е със свои изследвания, върху които е работила в университета. Наградата е международна среща на млади учени, която ще се проведе през целия юни в Триест, Италия.

Нина е един от малкото участници, които не са професионални музиканти. Наместо това тя е започнала вече да гради научната си кариера. В момента учи изчислителна химия и има диплома с отличен по екохимия от Софийския университет. В момента е студентка по изчислителна химия – това е магистърската й степен. Тя работи с компютърни програми, създадени на базата на теории от квантовата и класическата механика. Вторият е методът на молекулярната динамика, който й е любимият. Освен всичко това, младата певица е кръжочничка по химия и фармация към СУ.

Именно в тази област са научните й разработки. За една такава разработка получава международна награда. А последната й работа е свързана с теломерната дезоксиробонуклеинова киселина (ДНК). Става дума за изследване, с което може да се открие лекарство срещу раковите клетки в организма. А ако спечели „Гласът на България“ и едновременно с това открие препарат срещу рака, сензацията ще е двойна./БЛИЦ