България – с най-евтин ток и най-скъп газ в ЕС

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

България е страната с най-ниска цена на електроенергията в Европейския съюз (ЕС). Същевременно цените на газа у нас са сред най-високите, показват последни данни на Европейската комисия (ЕК), съобщи БНР.Според експерти страната ни е в най-неблагоприятното положение в ЕС по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник.

Експертите виждат няколко алтернативи пред България, които биха помогнали за решаването на този проблем. Една от тях е да се изградят двупосочни връзки към съседните страни. Друга е да се проучат залежите от природен и шистов газ в страната.

Електроенергията в България статистически е най-евтина за домакинствата и за промишлеността, но не и ако цената й бъде разглеждана на фона на доходите на българите, обясняват специалистите.

По думите им резерв за понижаване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни преди предстоящия Европейски съвет, който ще се състои следващата седмица. Енергетиката ще бъде една от основните теми, които ще бъдат дискутирани на него.

Междувременно днес стана ясно, че двете експертни мисии, които Европейската комисия изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си. Очаква се скоро те да бъдат представени на българските власти.