Стара Загора – център на Вселената

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Преди да пуснат любимата част на магистрала „Тракия“ и пътят за морето минаваше през Стара Загора, един билборд на входа на града озадачаваше шофьорите „Welcome to Stara Zagora, center of  The Universе“. Миналата седмица за няколко часа Стара Загора наистина стана център на Вселената. Футболният отбор „Берое“ победи столичния „Левски“ след драматичен финален мач и дузпи в Ловеч за Купата на България. Ако трябва да използваме клишетата на спортните журналисти, това си беше един трилър. След като водеха до 78-тата минута на двубоя с 3:1, старозагорци допуснаха изравняване в последните минути на редовното време. Продълженията отново не излъчиха победител и при изпълнението на дузпи „Берое“ победи с общ резултат 6:4. Стара Загора и нейните разпръснати, изстрадали, но верни запалянковци, полудяха.

Коментарът в сайта Gong.bg за мача започва така: „Левски“ и „Берое“ сътвориха ненормален мач. Двата тима явно не бяха чули предизборния призив на Кунева – „Да на нормалността“. „Берое“ – „Левски“ помогнаха и на експремиера Бойко Борисов да илюстрира резултатите от изборите: „Гледам цифрите и не знам как 97 е по-малко от 84. Как така БСП е победила? Те били морални победители. Те и „Левски“ са морални победители, но Купата е в Стара Загора и с нея се радват от „Берое“. Това е.“

Sportаl.bg отбелязва с репортаж грандиозното събитие за града, където общината монтирала огромна видеостена с LED екран, за да може запалянковците да гледат на площада финала.

„24 часа“ отдаде все пак дължимото на футболистите на „Левски“, които нарече „10 сини на крачка от чудото във финала“. Вестникът отбелязва, че Христо Йовов е бил изгонен в края на първото полувреме, а останалите на терени изравняват в последните минути.“ „Боже, моля те, освободи „Левски“ от всички тези бездарници“, възкликна обаче легендата на сините Наско Сираков във фен страницата си във Facebook – вероятно заради факта, че отборът вкара само една от дузпите. 

Истинският запалянко на „Берое“ обаче си пролича отново във Facebook. Спортният журналист Станил Йотов, който не крие пристрастието си към клуба от родния си град, изнесе обстойна лекция по история на „Берое“ на страницата си в социалната мрежа. В постинга си във Facebook „Някои изводи от триумфа на „Берое“ с Купата на България“ той благодари на всички покойни легенди на старозагорския клуб, белязали триумфите на клуба, и за които той е категоричен, че са помогнали от небето за победата над „Левски“. Хроникьорът на „Берое“ се връща чак до детските си години, за да припомни на по-младите как е бил създаден химнът на футболния клуб и изпълнен пред клозетарите, както са наричали местните запалянковци, защото се събирали до градската тоалетна: „Помня, че при изпълнението известният бероец Милко с червения нос падна на колене, Спас Кучето взе да вие от възторг, а инженер Шивачев си глътна граматиката и математиката. Чук беше!“, отбелязва Станил Йотов.

А ако не знаете защо Джон Бон Джоуви спря внезапно концерта си тази седмица, Nenovinite.bg ще ви кажат, че това пак е свързано със знаменателната победа на заралии над сините. Джоуви просто пазел гласа си да вика в полза на „Берое“.