БНБ пуска в обращение златна монета

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Св. Константин и Елена“. От банката съобщават, че тя е част от популярната серия „Българска иконография“ и ще бъда пусната в обращение на 20 май 2013 г.

Тъй като монетата е определена за „инвестиционно злато“, тя ще се продава на касите на БНБ за 1000 лв., без да се начислява ДДС, обявиха от централната банка.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, изписана върху лентата; номиналната стойност „100 ЛЕВА“ и годината на емисия „2013“. Околовръст е изписано „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На обратната страна на монетата във вътрешен кръг, отделен с пръстен, е изобразена авторска интерпретация на изображения на св. св. Константин и Елена от стенопис в Кремиковския манастир. Околовръст по външния пръстен е изписано „СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА“.

За БГНЕС Ивайло Николов от управление „Емисионно“ в БНБ е съобщил, че към нея е имало много голям предварителен интерес, според анкетата, която е била проведена на интернет страницата по-рано и одобрението е било около 80%.

Етикети:

БНБ | монета | златна монета | възпоменателна монета