Днес+ :: ДПП „Рилски манастир” подписа договор за развитие на екотуризма

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

ДПП „Рилски манастир” подписа договор за развитие на екотуризма

20.05.2013 15.40

Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” към Изпълнителна агенция по горите подписа договор за финансиране на проект „Природа за хората и хора за природата” по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония. Общата стойност на проекта е в размер на 77 159,84 евро, а продължителността му е 18 месеца, съобщават от ИАГ.

Основните цели на проекта са укрепване на човешкия капацитет за защита на все още незасегнати от човешката дейност природни ресурси, както и укрепване на междуведомственото сътрудничество между двата региона в областта на опазването на околната среда и устойчиво развитие на туризма. Предвидени са редица обучения на предварително подбрани целеви групи от Македония, както и един практически семинар в България, където ще бъдат представени действащи техники и методи за развитие на екологичен и устойчив туризъм. След като участниците се запознаят с опита в България и съберат някои идеи за това как може да се развива екотуризъм, те ще вземат участие в семинар за обучение, разработване и изпълнение на проект. Това ще им даде възможност да представят техните собствени инициативи и да кандидатстват за проекти, свързани с екотуризъм в бъдеще.

При финализирането на проекта ще бъде организирана заключителна конференция за всички участници и заинтересовани институции /организации, свързани с опазването на природата от двете страни на границата/. По време на разговорите ще се обсъди развитието на екотуризма в двата региона и създаването на мрежата за сътрудничество с други държави.

Днес+