Матура по български език и литература

13
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Днес се ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас и националното външно оценяване /НВО/ по предмета в седми клас. Матурата за 12 клас е с начало 8.00 часа, а изпита на седмокласниците започва в 10.00 часа.

62 121 зрелостници са допуснати до явяване на изпита. В 9.00 часа ще бъде обявен и изтегленият автор и творба на матурата, но без конкретната формулировка на темата. Тя ще стане ясна на сайта на Министерство на образованието след 12 часа днес.

Националното Външно оценяване по български след 7 клас ще се проведе от 10.00 часа днес. В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат.

Допуснати до матурата са 62 121 зрелостници. Сред тях са и 152-ма със специални образователни потребности. Директорът на 51-во СОУ Асен Александров обясни защо писането с черен химикал по време на изпита е задължително.

„В 12-и клас с черен цвят трябва да пишат. Целта на черния цвят е, тъй като нещата се проверяват машинно, както при тотото, да бъде на 100% сигурно фиктивността. Нека да бъдат по-рано, отколкото им е казано и да не разчитат на последния момент“, посъветва Александров.

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части взети заедно. Тонка Атанасова, помощник директор на 133-то СОУ обясни, че за разлика от зрелостниците, седмокласниците трябва да пишат със син химикал.

„Учениците поне 15 минути преди започването трябва да са седнали вътре в стаите, т.е. от 9.30 ч. Не се разрешава да напускат до 30 мин. След тези 30 мин. Могат да излизат. Пише се със син химикал“, обясни Атанасова.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12 клас, а от 10.00 ч. – външното оценяване по математика след 7-ми клас.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели