Грим а ла Покахонтас видяна 5062 коментари 1

2
Добави коментар

Представяме ви видео урок за това как можете сами да си направите грим а ла Покахонтас.

На гримьорката образът на индианката от филмчето на Дисни ѝ отива много по видими причини.

Но истинската Покахонтас, заради която се ражда легендата за първата „цивилизована дивачка“ от Новия континент, е изглеждала малко по-различно. Ето и кратката ѝ история.

Четете още: Анимационни герои, вдъхновени от реални личности

Името Покахонтас (родена вероятно около 1595 година) е прякор от детството на най-обичаната и популярна индианка днес и вероятно се е отнасял до игривия й нрав.

Според колонизатора Уилям Страчи, думата означава „малка палавница”.Според Уилям Стит, историк от ХVІІІ в., „истинското й име изглежда е било Матоакс, но индианците грижливо са го крили от англичаните и са го сменили с Покахонтас от суеверен страх, че, знаейки истинското й име, англичаните ще могат да й навредят”.

Според широко известната легенда тя спасява живота на английския пленник Джон Смит през 1607 г. като слага главата си върху неговата в момента, в който баща й вдига бойната си тояга, за да го убие.

Покахонтас е пленена от англичаните по време на Англо-индианската война от 1613 г. и държана за откуп. Докато е в плен приема християнството и се преименува Ребека.

Покахонтас е представена в английското общество като пример за „цивилизован дивак” с цел повишаване инвестициите в колонията Джеймстаун. Става за кратко известна, облича се елегантно и присъства на пиеса в замъка Уайтхол. През 1617 г. Тя и новото ѝ семейство (съпруг и син) отплават обратно за Америка, но Покахонтас умира внезапно още преди да прекосят океана. Причината са смъртта й е неизвестна.

Четете още: Мерида – принцеса от нов вид