Витамин B3 или Ниацин за емоционално здраве

13
Добави коментар
seoremo
seoremo

Витамин B3 или Ниацин за емоционално здраве

Публикувано в Хранителни добавки | Коментарите са изключени

Кой е Витамин В3 и защо е полезен?

 Витамините са важна част от  хранителния Ви режим и безспорно са един от най – важните фактори за вашето здраве. Тъй като не винаги получавате необходимото количество витамини, е необходимо да си ги набавяте под формата на хранителни добавки. В тази статия ще Ви запознаем с един от витамините, който е от ключово значение за вашето емоционално здраве. Това е витамин В3, известен още като ниацин. Ниацинът представлява водноразтворим витамин от групата на В-комплекса, но се отличава с доста  по – голяма устойчивост  от останалите витамини от тази група. Намира се под две форми – никотинова киселина и ниацинамид, имащи  еднаква витаминна активност.

Необходимото дневно количество, което трябва да получавате от този витамин варира в границите  13-20 мг. Витамин B3, или ниацин, е от голямо значение за процеса на  производство  на енергия, вземайки активно участие  в метаболизма и синтеза на мазнини и въглехидрати. Витамин B3 се грижи за  нормалното функциониране на храносмилателните органи, кожата, както и за синтеза на някои полови хормони (като тестостерон, естроген и инсулин), но може би най – важната му задача е да се грижи за емоционалната стабилност.

Дефицит на ниацин

 Смята се, че дефицита на ниацин в организма се появява като резултат от  комплекс  фактори, като например   ниско съдържание на никотинова киселина в храната, недостатъчно съдържание на триптофан, ниска употреба на белтък с небалансиран състав на аминокиселини и наличие в зърнените култури на никотинова киселина в неусвояема форма. Недостигът на този витамин може да причини някои  заболявания като пелагра, дерматит, както и депресивни състояния и други нервно – психични разтройства. Леките симптоми на недостиг на витамин В3  са раздразненителността на кожата, психическата нервност и безпокойство.

Защо е важен витамин В3

 Витамин В3 е ключов фактор за  правилното кръвообращение и нормалното функциониране на нервната система. Той осигурява правилното действие на стомашно-чревния тракт и е от изключително голямо  значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. Ниацинът предпазва от сърдечно – съдови заболявания и понижава високото кръвно налягане. Това е възможно благодарение на способността му да разширява кръвната капилярна система, да подобрява кръвната циркулация и да намалява нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Също така спомага за  облекчаване на болки при стомашни язви и премахва неприятния дъх в устата.

Витамин В3 работи  синергично с тиамин (витамин В1) и рибофлавин (В2)и осигурява  пълноценното усвояване на въглехидратите, захарите и скорбялата. Като коензим, този  витамин е необходим  за „дишането“ на клетките. Ниацинът също така участва в производството  на полови хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), както и на кортизон, инсулин и тироксин. Витаминът помага за намаляване на главоболието при мигрена.

Кликнете на снимката за да купите Ниацин

За спортистите  този витамин е изключително  важен, тъй като  повишава количеството на  енергията,  чрез правилно усвояване на храната. Напоследък са направени някои проучвания и открития, според които витамин В3, или ниацин, може да увеличи способността на имунната система да се бори успешно със сериозни бактериални инфекции със Staphylococcus, като например MRSA (златист стафилокок). В3 може да увеличи антимикробната мощ на имунните клетки, като включва избирателно определени гени, но в тази насока са необходими още проучвания.

Други витамини от Б-групата може да разгледате тук

 

Подобни публикации:

 Loading …