Честит имен ден на Константин и Елена | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Днес, 21-ви май, църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.

 

През далечната 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Той приема християнската вяра в края на своя живот. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Иисус Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Христос. Това събитие е най-важното в историята на християнската църква и затова Контастин и Елена са канонизирани за светци.

 

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата „Св. Апостоли“ в Цариград, а градът 16 века носи неговото име – Константинопол.

 

На днешния ден е строго забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Днешният празник е денят на игрите върху огън – нестинарството. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че иконата в ръцете им ги запазва от огъня и затова не получават изгаряния. Ритуалният танц трае няколко минути.

 

Днес празнуват Константин, Елена, Коста, Костадин, Костадинка, Лена, Елеонора, Ели и всякакви други модерни производни. Честит празник и да почерпите подобаващо!