Шерлок Холмс решава името на Македония!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Спорът за името между Македония и Гърция е толкова заплетен, че и Шерлок Холмс не може да го реши! Това пише македонският ежедневник “Вечер”. Доказателство за това била новата серия от сериала по Си-Би-Ес “Елементарно”, който е съвременна версия за Шерлок Холмс. В край на първия сезон Холмс безуспешно се опитва да попречи на вечния си враг Мориарти да саботира решение на спора за името на Македония и приема й в Европейския съюз.

Съвременният Холмс в сериала се играе от Джони Ли Милър, познат от филма “Трейнспотинг”, а действието не се развива в Лондон, а в Ню Йорк. Луси Лиу е “женска версия” на д-р Уотсън, врагът Мориарти също е жена и се играе от Натали Дормер. В сериала Македония и Гърция са постигнали решение на спора и се разбрали за приема на страната в ЕС под името Република Нова Македония, но с условието името да бъде одобрено на референдум.

Но Мориарти иска да саботира референдума, тъй като тайно е закупил/а огромно количество денари, които рязко ще поскъпнат, ако референдумът не успее. За да постигне целта си, тя отвлича дъщерята на богатия гръцки националист Христос Теопулос. Така го изнудва да убие Андрей Бачера – македонски лекар, живеещ в Ню Йорк, който е син на председателката на парламента в Скопие с идеята, че убийството на популярен македонец от гръцки националист ще провали референдума.

Шерлок успява да разгадае плана на Мориарти, но не успява да го предотврати. Теопулос убива Бачера и съпругата му, а после сам е ликвидиран от съучастник на Мориарти. Все още краят на сериала не е излъчен, така че засега е неизвестно дали в края на краищата Македония ще бъде поканена в ЕС, поне на кино, пише “Вечер”. /БЛИЦ