Производителят на соковете „Дерби“ вече предлага и своя марка изворна вода

1
Добави коментар

„Нова трейд“ на Георги Тучев, компанията оперираща в сектора на производството на безалкохолни напитки и най-известна с марката си „Дерби“ (Derby), ще е поредната която ще предлага изворна вода на родния пазар, съобщава „Капитал Daily“.

Водата ще се нарича „Бачково“ и ще се добива от извор в едноименното село в община Асеновград.

Инвестицията в бутилиращата фабрика се оценява на 14 млн. евро, а в предприятието са отворени 100 нови работни места, съобщават от „Нова трейд“. Официалното откриване на бутилиращото дружество е направено на 23 април и то вече работи, като каптира водата от извор, разположен в резервата „Червената стена“.

Капацитетът за бутилиране на предприятието е 70 хил. бутилки на час. Финансирането за изграждането му е осигурено от собствени средства на „Нова трейд“, Сосиете женерал Експресбанк и от европейски фондове – по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността“, стана ясно от думите на управителя Стоян Узунов.

Новата марка вода ще се предлага в РЕТ опаковка (полиетилен терафталат) в количества от 0.5, 1.5, 3, 5, 7 и 11 литра. Те ще се продават както за заведения и хотели (студен пазар), така и в хранителните магазини за консумация вкъщи (топъл пазар). От компанията определят заложените цени като „приемливи за потребителите“.

Досегашните марки безалкохолни напитки на „Нова трейд“ са по-скоро в ниския и средния ценови сегмент и включват газирани и енергийни напитки, плодови сокове, студени чайове, голяма част от които се продават и за износ.

Дружеството не е предлагала досега минерална вода и според обяснението на Узунов разширяването на продукцията им е продиктувано от тенденциите в потреблението на вода от последните няколко години. Той обяснява, че изворната вода се бутилира директно, без преработка и заради ниската си минерализация е подходяща за ежедневна употреба. „Бачково“ е с киселинност (PH) от 7.23, което означава ниска, много близка до тази на дестилираната вода.

По данни на агенция Nielsen, цитирани от сп. „Регал“, изворната вода има 21% дял от общия обем пазар на бутилирана вода и 24% като стойност. Това я нарежда на второ място след минералната, чийто дял е 71% от обема на продажбите и 64% от стойността им. Данните са за 12-те месеца до февруари тази година и като цяло пазарът за това време се оценява на 193 млн. лв. за трите сегмента води – минерална, изворна и трапезна. Средната цена на изворната е най-висока – 1.05 лв. за всяка продадена опаковка, докато минералната струва 0.93 лв., а трапезната е едва 0.70 лв. Бутилките от 1.5 л и галоните над 10 л имат най-големия дял на пазара, всеки по 30% от общите продажби.

Най-големите компании по пазарен дял според продадения обем са „Банкя“ (на „Кока-Кола хеленик ботълинг“), „Девин“, „Горна баня“ на „Бутилираща компания Г. баня“, същата марка, но на „Булминвекс“ и „Хисар“. По стойност на продажбите в топ 5 „Булминвекс“ отстъпва на „Михалково“.

Обичайно високите продажби на вода по региони са предимно на местни марки, ако се изключат такива с добра дистрибуция из цялата страна като „Девин“, „Горна баня“ и „Банкя“. Най-много продажби според Nielsen има в регионите на София, централната южна част на страната и Югозападна България.

Етикети:
, ,