„168 часа“: Елена Костова: Пуснаха нашия нападател, а този срещу Доган – не! Каква е разликата?

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка: Архив

36-годишният Виктор Градинаров нахлу с нож в къщата на лидера на ДСБ в оставка Иван Костов в деня за размисъл, за да привлече обществено внимание към житейската безисходица, в която е изпаднал. Ден по-късно, трогнат от историята му, съдия Върбан Върбанов го пусна на свобода.

Днес четете за първи път какво преживяха в същото време съпругата на Иван Костов – Елена, и внучето й, които бяха нападнати от маскирания Градинаров в двора на къщата.

– Г-жо Костова, историята на човека, който нахлу въоръжен с нож в дома ви, почти разплака съдията и той го пусна…

– Да, разбрах, че се е трогнал. Така научих какъв ангел, макар и въоръжен с нож, ни е посетил. Дали да не го поканим на вечеря?

– Опитайте. Нали е на свобода. Шегувам се, разбира ме, макар и мрачно и на ваш гръб.

– Да, на свобода е. Човек с нож, стоял на 50 сантиметра от мен и внучето ми… Човек с маска и ръкавици…

– Защо? Все пак беше арестуван в дома ви!- Питайте съда.

– Не бяха ли взети под внимание вашите показания?- Казах каквото имаше да казвам и не искам да се връщам към това. Не искам да говоря. Втрисам се отново. Кой да ти слуша Костова? Нали са ми налепени всякакви етикети. Едва ли не, пада ми се. Пада се дори на внуците ми! А в това време съдията едва ли не плаче за нападателя. Трогва се. Питам се, защо по тази логика не пуснат и атентатора срещу Доган? Каква е разликата? И той има умилителна история. Можеше да разплаче някой друг съдия и вече да е на свобода.

– Как го преживявате?- Ближа си раните. Изкарах 7-8 часа в болницата. Сега съм на лекарства. Да се оправя, да се оправя? Колко да се оправя? (Г-жа Костова често вдига кръвно, не е добре и със сърцето. Пенсионира се от фондация „Бъдеще за България“ и изцяло се посвети на внуците си – бел. ред.).

– А как се чувства детето?- То, милото, направо се парализира от ужас. Нож пред лицето му! Ще търсим помощ от психиатър. Ще се наложи най-вероятно. Стресът за психиката му е огромен.

Цялото интервю четете в новия брой на в. „168 часа“

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти