Кои са основните принципи на здравословното хранене и здравословния живот?

2
Добави коментар

В това интервю Д-р Арабаджиева споделя специално за читателките на Az-jenata.bg основните принципи за здравословното хранене и здравословния начин на живот, както и вижданията си за отношението на българина към своето здраве.

Кои според вас са основните принципи при здравословното хранене и здравословния живот?

Здравословният живот е съвкупност от правилно хранене, добра физическа активност, общуване с природата, и методи за разтоварване на тялото и психиката от ежедневния стрес. Здравословното хранене трябва да е съобразено с биологичните ритми на тялото. Например, до обяд, когато преобладават очистителните процеси в организма, да има прием основно на вода, фрешове и плодове, а вечерята да е до залез слънце. Да има повече сурови продукти в менюто – желателно е над 70% от храната да е в суров вид, особено през пролетта и лятото, когато има много сезонни плодове. Да се пие по 1,5 – 2 л вода на ден. Бялото брашно, захарта, солта и хидрогенираните мазнини да се заменят с техните полезни първоизточници – тръстикова захар, хималайска сол, студено пресовани мазнини и пълнозърнести брашна. Ако може към диетата да се добавят и „суперхрани“, които са естествени антиоксиданти – пчелен прашец, какаови зърна, спирулина и други.

Мъжете или жените, според вас, са по-внимателни и с отношение към правилното хранене?

Според мен, жените по-често прибягват към консултации, но мъжете са тези, които по-стриктно спазват препоръчаните режими. За щастие, има все повече хора, които се насочват към здравословното хранене и начин на живот и отношението започва леко да се изравнява.

Умее ли и знае ли българката днес как да готви здравословно за своите деца?

За съжаление, нашите деца не се хранят никак здравословно и това е отражение на храненето в семейството. Затова и екипът на Лечебен център Vita Rama организира семинари и лекции, на които обучава родителите как да се грижат за здравето на своите деца. Хубаво е към менюто да се добавят повече сурови плодове, зеленчуци и ядки и да се използват студено пресовани масла за готвене, които да не минават термична обработка. Да се заменят вредните чипсове, дюнери и пици с вкусна питателна здравословна домашно приготвена храна. И понеже децата са нашето бъдеще, нека с личния си пример ги водим към един по-осъзнат и здравословен начин на живот.

Уместно ли е вегетарианството и суровоядството при децата?

Вегетарианството и суровоядството се препоръчват за всички възрастови групи, включително и за подрастващия организъм. Суровите храни съдържат необходимите ензими, витамини, минерали и микроелементи за правилното функциониране на тялото и психиката на децата. Съдържащите се например в ядките желязо, калций, фолиева киселина, биотин, са изключително полезни за децата. Употребата на сурови кълнове дава лесно усвоими белтъчини, мазнини и въглехидрати. При всички случаи, хранителният режим трябва да е пълноценен и разнообразен.

Разкажете ни за проекта Вита Рама? Какво ще се случи в Родопите това лято?

Vita Rama е следващият етап от развитието на известния до момента Лечебен център Vita Mores. Целта е да се формира екип от много опитни специалисти, които да се грижат за здравето и да обучават качествено хората в принципите на здравословното хранене и начин на живот. Дългогодишната практика и работата в екип с обща цел: Щастлив живот („Vita Rama“), са гаранция за успеха на начинанието. Стремежът ни е постоянно да усъвършенстваме методиката и лечебната система Vita Rama, за да предоставим на всички клиенти трайно подобрение на здравословното състояние и знание как да го поддържат.

Родопите са изключително място, където човек може да установи естествената си връзка с природата. Чистият въздух, гората, спокойствието, съчетани със здравословните програми на Vita Rama ще осигурят незабравимо преживяване на всеки, който ни посети в периода 15 юни – 14 септември. Научете повече за проекта Vita Rama на интернет страницата ни: www.vitarama.bg.

Споделете някоя ефектна и вкусна рецепта от вашата практика?

Много са рецептите, които бих могла да споделя, но аз искам да разкажа за какаовите зърна, които замениха за мен сутрешното кафе. Какаото е отличен антидепресант, стимулант, носител на магнезий, желязо, хром, манган, цинк, мед, витамин C, омега 6 мастни киселини, серотонин. Рецепта: 1 банан, 5-6 какаови зърна, 3-4 фурми и една шепа кълнове, малко канела – блендираме с вода до получаването на сутрешен шейк. Консумираме с усмивка. Ефектът е невероятен! – ден изпълнен с много енергия и жизненост.

Какво пожелавате на нашите читателки?

Да вярват в себе си. Да знаят, че всяка минута те решават с какво да се хранят, как да мислят и как да живеят. Да творят живота и здравето с радост и постоянство. Здравето и щастието са въпрос на личен избор.