Децата и новите технологии

29
Добави коментар

Днешните деца са технологични „гении”, те могат да чатят с ужасяваща скорост с полупритворени очи, те бродят в интернет на воля, те са спецове в компютърните игри, магьосници на Wii, експерти в ровенето из социалните мрежи и свалящи музика с лекота.

 

Докато се възхищаваме на тяхните способости, техните умения очевидно предизвикват родителско колебание или и двете. Ясно е, че безопасността в интернет е от първостепенно значение, софтуер за родителски контрол трябва да е внедрен в компютъра, телевизора и т.н. Без при това да сте изключително любопитни да следите какво прави детето ви на екрана.

 

Четете още: Усъвършенствайте способностите за четене на вашето дете

 

Децата са толкова погълнати от своите дейности на екрана, че е много лесно за родителите да развият лоши навици. Компютрите и телевизитята стават детегледачки – защото ефективно поглъщат вниманието на децата и ги пазят от неприятности – и родителите го допускат.

 

Това е опасен прецедент. Компютърните игри, социланите мрежи и т.н. могат да доведат до силно пристрастяване, и ако не сте внимателни, вие скоро може да се окажете с антисоциално дете, неспособно да общува, освен ако не е дигитално.

 

 

Децата рядко имат способност да са многофункционални и това може да усложни нещата – колко родители са гледали с отчаяние,  как техните деца уж си пишат домашното, а едновременнос с това си чатят със своите приятли, гледат телевизия? Всеки опит да се ангажира вниманието им с повече от една задача предизвиква грухтене от пещерен човек в най-добрият случай.

 

Четете още: 10 съвета да помогнете на децата си да развият здравословни навици

 

Време е да вземете мерки, преди да стане по-зле. Комуникацията с реални хора, трябва да има предимство пред дигиталната конкуренция и като родител вашата работа е да направите това. Така че, настоявайте детето ви винаги да спира да прави това, което прави и търсете контакт с очите, а също и да отговаря в цели изречения. Ако те не желаят да направят това, изключете машините и вземете мобилния.

 

Това наистина е от жизнено важно значение, докато децата растат, за да остане дигиталната вселена като допълнение, а не като основна цел. Това родители е за вас, за да им помогнете…

 

Снимки: imagerymajestic, Clare Bloomfield FreeDigitalPhotos.net