Метростанция от злато в Саудитска Арабия (галерия)

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Метростанция от злато в Саудитска Арабия (галерия)

21.05.2013 г., 17:31

Метростанция от злато ще бъде построена в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, съобщава The Independent. Проектът ще бъде финансиран с лични средства от крал Абдула.

Новата, разкошна станция ще бъде разположена във финансовия район Ер Рияд върху 20 хил. кв. м. Тя ще увенчае нова метра линия, планирана да се построи за по-малко от четири години.

Станцията ще бъде изградена от мрамор, а стените и таваните ще бъдат украсени с изящни пластики от злато. Очаква се тя да влезе в числото на най-скъпите и съвършени образци на архитектурата в света.

Концепцията за проекта е възложена на прочутата британска архитектка от арабски произхд Заха Хадид. По нейни думи, работейки над проекта, тя се е вдъхновявала от пясъчните дюни на Саудитска Арабия, чиито плавни контури се е постарала да придаде на бъдещото съоръжение. Отвън сградата наподобява кораб, както ще видите от снимките по-долу

Входът на златната метростанция също ще е впечатляващ и силно ще се отличава от общоприетите в това онтошение решения. Хадид е решила над самата станция да бъде издигната многоетажна сграда с футуристичен дизайн, в която ще бъдат разположени паркинги и търговски център.