Ресторанти във Варна

11
Добави коментар

Здравейте приятели! Днес отново бях очарован за пореден път от магията на националната ни кухня и именно това ми дава силата и идеята да коментирам нейните красоти, чудесни вкусови съчетания, представляващи вековната традиция зародила се по нашите географски ширини. 

Както вече споменах очарованието ми от традиционните български рецепти бива породено за пореден път, но не защото си ми е родно или обожавам този вид храна, а защото бива признато и ценено през последните години и на интернационално ниво. С присъединяването на България към ЕС,красивите  планински и морски  курорти  и поради ред други причини страната ни бива посещавана годишно от милиони хора, които поради една или друга причина извършват контакт с традиционните български ястия и напитки.

Като мой фаворит за деня бе избрана една класическа за България супа от месо, а именно Шкембе чорбата. Това е супа подходяща за всеки един сезон, няма определено подходящо време за нейната консумация.Тя се приготвя по традиция от свинско и телешко шкембе, като според вкусовете на различните хора може да се използва и агнешко. Вече веднъж опитал я човек и допадайки му комбинацията от използваните продукти  ще се  влюби в нея и за него ще е без значение през коя част от денонощието ще я консумира. Тази денонощна  консумация бива породена и поради факта,че е научно доказано благоприятното въздействие върху човешкия организъм след прекомерната употреба на алкохол, т.е. след порения пиянски запой  с приятели, защо да не отидете в някоя кръчма и да не похапнете едно шкембе с добавката на много люто, чесън и оцет? Блажено! Шкембето е достатъчно хранителна и ободряваща организма супа и поради което е широко обичана от народа.

В първия момент, когато изречеш наименованието и основната съставка на ястието, реакцията на маса от хората подтиква към неприязън и неодобрение на супата, но това е само първосигналната реакция. Вярно е,че става въпрос за една от най-мръсните части от животинския организъм и това е единствената причина, която не успява да привлече още по – голям брой любители на Шкембе чорбата. Разбира се,че през процеса на приготвянето, основния продукт преминава през редица очистващи процедури, които отстраняват всякакъв вид неприятни миризми и замърсители. Достига се фаза в която шкембето няма нищо общо с първоначалния си вид, но в края на процеса на приготвяне и вече сервирано шкембето е изключително вкусно.

През годините и вековете целия процес на приготвяне не се е променил в голяма степен. В днешни дни напредналите технологии и ресурсите с които разполагаме дори позволява много по – бързо, лесно и вкусно да приготвим супата. Лично на мен идеята за консумация на шкембе използвано и в други рецепти ми допада изключително много. Аз го харесвам и ме предразполага да го консумирам в каквато и да е форма – супа, запечено или под формата на някаква разядка, но разбира се фаворит си ми остава шкембе направено на супа. Има обаче една голяма подробност – идеята и желанието за експерименти и разнообразяване на рецепти от страна на майстор готвача приготвил суб продукта. Моите предпочитания повече клонят към класическата рецепта за приготвяне в която готвача, който го е приготвил не си позволява така да се каже много своеволия  и се прикрепя изцяло към класическата му рецепта, а не да разнообразява и да допълва богатството от вкусове.  

Изключително лесната за приготвяне рецепта предполага и честото му приготвяне в домашни условия. Моят опит и вкусовите ми предпочитания винаги са сочили като най – добър избор за приготвяне използването на шкембе от отгледани в България животни. Има огромна разлика във вкусов и качествен характер. От добър мой приятел майстор готвач, практикуващ в добре работещо заведение в град Варна, съм получил съвет относно приготвянето на супата, който гласеше ,че през цялото време на приготвянето е нужно много желание, търпение и много внимателно спазване на всяка последователна стъпка от почистването, оставянето  ( накисване ) на шкембето в ледено студена вода за около един час , през варенето на умерен огън на котлона и до прибавянето на млякото и останалите подправки използвани в рецептата. Спазвайки всяка последователност точно и коректно, крайният резултат винаги ще бъде перфектен. 

Добре приготвеното  Шкембе чорба не е много „претенциозно“, то единствено иска добър консуматор, добре изстудена бира и добра компания. Това е неочаквано добра комбинация, която в определени моменти е безценна за изживяване. Не е  нужно само и единствено да се захванеш, да почистиш, свариш и комбинираш продуктите, нужно е голямо желание и страст от приготвянето до консумирането на ястието. По стара традиция с приятели в следващия най – удачен момент най – близката до нас кръчма ще има честта да ни приеме, като ние от своя страна ще „ударим“ по едно шкембенце с една биричка … ммм, прияде ми се още сега.