Федерален съд засекрети снимките на мъртвия Осама бин Ладен

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Федерален апелативен съд постанови, че правителството на САЩ правилно е засекретил над 50 снимки на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен, направени след смъртта му, и че правителството няма нужда да ги оповестява. Единодушното решение на трима съдии от Апелативния съд на Окръг Колумбия отхвърля искането на консервативна неправителствена организация за показване на снимките, пише вестник “Торонто сън”.

Организацията „Джудикъл уоч” подаде иска за снимките и видеозапис от операцията през май 2011 г., при която американски спецчасти ликвидираха бин Ладен в пакистанския град Аботабад, след продължило повече от десетилетие издирване. Съдебният иска на организацията се позовава на закона за достъп до информацията, който гарантира обществения достъп до някои държавни документи. В решението си съдът подкрепя твърдението на администрацията на президента Барак Обама, че снимките са толкова въздействащи, че оповестяването им може да предизвика недоволство, което ще застраши американците в чужбина.

Иначе доста медии публикуваха снимки на трупа му, след като гръмна новината за убийството му, но впоследствие се оказа, че всичките са фалшиви./БЛИЦ