Най-важните витамини и минерали по време бременност и кърмене

26
Добави коментар

Най-важните витамини и минерали по време бременност и кърмене

По време на бременността запасите от минерали силно се изчерпват, нуждата от витамини, минерали и микроелементи, най-вече фолиева киселина, желязо, йод (да се внимава с приема и да е от естествени източници, напр. от морски риби), калций и магнезий са силно повишени. Жените с поднормено тегло, със силно наднормено тегло или жени, които прекаляват с кафе, алкохол и цигари или такива с усложнения при предишни бременности при всички положения трябва да се съобразят с повишена нужда от хранителни вещества.
Ако в майчината кърма няма достатъчно минерали, запасите се изчерпват напълно.

Внимание при препарати с витамин А!

Витаминните комбинации, най-вече съдържащи витамин А, могат да се приемат само след консултация със специалист. Прекален прием на синтетичен витамин А може да навреди на плода (естественият витамин А, например, от моркови не е опасен).

Най-важните витамини от В групата

Фолиева киселина (или витамин B9) участва като кофактор в многобройни процеси на обмяната на веществата, от особено важно значение е за обмяната на нуклеиновата киселина. Освен това играе решаваща роля при деленето на клетките, които са с висок коефициент на делене например клетките на кръвотворенето. Към активностите на фолиевата киселина спадат феталното развитие, обмяната на невротрансмитерите и разграждането на хомоцистеина.

Нуждата от фолиева киселина е завишена през първите седмици от бременността, всъщност още преди забременяване трябва да има достатъчно количество фолиева киселина, за да се предотврати дефект на невралната тръба (Spina bifida). Прием по време на първите седмици все пак има смисъл, защото по този начин се понижава рискът от аборт и преждевременно раждане, както и рискът от отлепяне на плацентата и от нарушения в развитието на централната и периферната нервна система.

Недостигът на фолиева киселина при новороденото и при майката може да доведе до определени симптоми като бледност, отпадналост, отслабване на паметта, депресивни състояния и раздразнителност, възпаления на кожата и косопад. За да се избегне недостига й, трябва съзнателна консумация с продукти, богати на фолиева киселина. Към тях спадат: спанак, броколи, резене, червено цвете, аспержи, листни зеленчуци, салата, соя, бобови растения, едро смляни пълнозърнести продукти.

Като профилактика (още преди зачеването) трябва ежедневно да се приема 0,4 мг поне до 14-та седмица от бременността. От аптеката могат да ви препоръчат добър препарат, най-добре в комбинация с другите витамини от групата B, минерали и микроелементи. Желателно е препаратите да са без йод, най-вече в случите, когато е налице болест на Хашимото или е установена алергия към йод.

Витамин B1 (тиамин)

Витамин B1 играе важна роля в обмяната на въглехидратите и е свързан с обмяната на аминокиселините и мазнините, с нуклеотидната биосинтеза и в обмяната на невротрансмитерите. Богати на витамин B1 са: бирена мая, бразилски орех и фъстъци, тиквички, резене, грах, соя и свинско месо. Немското хранително общество препоръчва ежедневен прием на тиамин от 1,0 до 1,3 мг. По време на бременността и кърменето, по време на растеж и повишено физическо или психическо натоварване (стрес) нуждата от витамин B1 се повишава.

Витамин B6

Витамин B6 служи като коензим на над сто ензима; участва в обмяната на аминокиселините, в глюконеогенезата и биосинтезата за невротрансмитери и лецитин.
Може да се направи опит за приложение на Витамин B6 при гадене от бременността в случай, че други мерки не могат да доведат до подобрение.
Богати на витамин B6 са пшенични зародиши, мая, овес и соя. Немското хранително общество препоръчва ежедневен прием за възрастни на витамин B6 1,2 до 1,6 мг, повишена нужда от витамин В6 може да се появи при бременност, кърмене и растеж.

Витамин B12 (Кобаламин)

Тялото се нуждае от Витамин B12 при обмяната на нуклеиновата киселина, еритропоезата, синтеза на миелин и разграждането на хомоцистеин. Хидрокси- и цианкобаламин, които се разграждат в тялото на метилкобаламин, респективно пет-дезоксиаденоцилкобаламин и се прилагат терапевтично (например при диабет, болест на Алцхаймер, множествена склероза). Препоръчителният прием на витамин B12 (около. 2,5 μg) обикновено се покрива с храната, месото и месните продукти. Те попълват около 50% от нуждите, а млечните продукти – около 30%.
Бременните и кърмещите жени имат повишена нужда от витамин В12, същото се отнася и при растеж, желязодефицитна анемия и веганско хранене (но не при вегетарианско хранене, включващо яйца и млечни продукти).

Желязо

Желязото е незаменимо при образуването на кислород в кръвта, за хемоглобина. Нормалната стойност на желязото е 12 до 14 mg /dl. По време на бременността желязото спада за сметка на медта. На минерала желязо съответства Марс, който олицетворява мъжествено-еротичното, но също и войнственото; медта символизира Венера, която представя женствено-еротичното и красотата.

източник puls.bg

Коментари