Биляна Траянова: Деца пощуряха заради филм на остров Самотраки

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Биляна Траянова е пътешественик по природа, но същевременно е продуцент, сценарист и водещ на най-гледаното предаване за приключения и интересни дестинации „Без багаж” по БНТ. Тя е автор на 16 документални телевизионни продукции и продължава да мечтае за филма на живота си. Брюнетката обожава да се впуска в приключения с неочакван край, в каквото се превръща и едно от пътуванията й до гръцкия остров Самотраки. Именно там се развива действието в най-новият БГ детски филм, който Биляна засне само преди броени дни. – От над 10 години у нас не е правен детски филм, как така се решихте на подобно начинание?

– Странното е, че последният игрален детски филм, за който си спомням, е продукцията на БНТ „Нова приказка за стари вълшебства“, в който аз играх магьосницата, която обърква приказките и разменя местата на героите. Това беше през 2000 г. Днес, тринадесет години по-късно, отново съм в приказките – само че този път с приключенията на малкия пътешественик Хариша и едноименната детска поредица, на която съм автор. Първата книга от книжната поредица се появи на пазара през декември. До този момент са излезли три заглавия: „Хариша, царят на маймуните“, „Хариша и Анаитис“ и „Хариша в дъждовната гора“. Приключенията на осемгодишното момче бързо се превърнаха в хит. Деца и родители ме спираха на всяка крачка. В един момент осъзнах, че малките ми читатели жадуват за качествена литература, подходяща за интересите и възрастта им. Съвсем спонтанно реших да ги зарадвам и обявих игра. Читателите на „Хариша“ можеха да се регистрират в сайта на поредицата като отговарят на въпроси, свързани с познание. На 28 април в ефира на БНТ1 изтеглихме тримата късметлии – едно дете от Пловдив и две от София. Наградата беше повече от примамлива – трите деца и техните родители щяха да заминат за тайнствен остров, на който трябваше да търсят скрито съкровище. Ето така се стигна и до идеята да пуснем камерите на „Без багаж“ след децата и да проследим какво ще се случи.

– Разкажете малко повече за сюжета?

– Идеята и сценарият за филма са мои и са вдъхновени от малките читатели на поредицата „Хариша“. Напоследък често гостувам в различни училища. Децата са невероятно интелигентни и любопитни. Исках да ги вдъхновя и от пасивни консуматори да се превърнат в активни, мислещи и действащи личности. Така се роди и идеята за „Хариша”, а по-късно и за приключенската лента. Според сценария децата, които са спечелили необичайния шанс да тръгнат на приключение с Хариша и неговите приятели, трябва да открият следите към древна карта на далечен остров. Статуята на богинята Нике, хилядолетно дърво и старинна стела (каменна или дървена плоча) са само някои от тях. Децата се разделят на групи. В едната са специалистите по разчитане на надписи и археология, във втората са запалените природолюбители, които се интересуват от флора и фауна, а в третата са децата с афинитет към катерене и ориентиране. Всеки от тях впряга усилия, за да намери парче от картата, която пък ще разкрие къде е скрито съкровището. Жанрът е по-специфичен – с игрални и реалити елементи. За нас беше важно да направим преживяването вълнуващо за малчуганите. Но зрителите сами ще се убедят колко забавно е било по време на снимките. На 1 юни, от 8.30 ч., ще се излъчи епизод на „Без багаж“ за Самотраки заедно с подробности около това как е заснет филмът с децата, така нареченият „мейкинг“. Самият филм „Хариша и тайнственият остров“ ще се излъчи на 2 юни, 11.00 ч. по БНТ1.

– Как избрахте локацията за снимките?

– Открих острова преди година съвсем случайно на път за съвсем друго място. Остров Самотраки е едно фантастично парче земя в Егейско море, със съхранена дива природа, само на няколко часа път от България. В момента, в който попаднах там и осъзнах какво ми се случва сред бистри потоци, пеещи водопади и вековни гори, реших, че ще направя нещо за това райско местенце. Дали ще е „Без багаж“ или друго – не знаех. И ето, преди няколко дни се върнахме от снимки на Самотраки и вече подготвяме епизоди за любимото на зрителите травъл риалити „Без багаж“ и филм за деца, които търсят съкровище. Представете си колко ме е вдъхновил този остров!

– Как ви дойде идеята за такъв тип реалити приключенски филм?

– Първоначално мислех да заснема търсенето на съкровището с камерите на „Без багаж“. Но с моя колега Камен Господинов в крайна сметка решихме да опитаме нещо ново – микс от изразни средства за игрално кино и за риалити. Камен ще направи своя режисьорски дебют с този филм. По-забавното е, че направихме филма с огромен ентусиазъм, почти се върнах в студентските си години. Шегуваме се в офиса, че можем да влезем в „Рекордите на Гинес“ с филм, направен с нулев бюджет и заснет за по-малко от четири дни. Потрудихме се доста, беше повече от изморително, но си заслужаваше – децата ще имат спомен за цял живот, а зрителите ще се вдъхновят за нови, щури приключения. Изобщо – рамките и клишетата не са за мен.

– Имаше ли някакви препятствия, с които се сблъскахте със снимачния екип на острова, някаква непредвидена ситуация, която запечатахте на лента?

– О, препятствия да искате! Започна се с една от колите – спука две джанти, а времето ни беше изчислено до секунда, за да стигнем навреме за ферибота. Фериботът до Самотраки върви по веднъж на ден и то не всеки ден. А ние трябваше да снимаме още от момента, в който се качваме. Познайте колко стрес, нерви и телефони се завъртяха. В крайна сметка колата пристигна три минути преди потеглянето. Но, от администрацията на ферибота категорично заявиха, че не могат да качат колата. Беше най-дългата минута в живота ми! Е, успях да ги убедя, че трябва да направят компромис и тръгнахме. На острова децата пощуряха. Дива природа, гори, водопади, красиви, ароматни цветни храсти, непознати птичи песни – всичко това ги превърна в едни малки Тарзановци за минути. Започнахме да снимаме веднага, но за всеки следващ епизод те пристигаха с нови охлузвания, нови рани, беше потресаващо. Толкова много падащи деца в единица време не бях виждала. Слава Богу, всичко беше в рамките на допустимото. Само дето наистина половината куцаха още на втория ден. И въпреки това не им се тръгваше. Успяхме да заснемем много непредвидени неща – тарантули, мумифицирана гигантска костенурка и какво ли още не.

– Поредицата за „Хариша“ има голям успех. Кога планирате да издадете и четвъртата книжка? Какви приключения ще открият там малките читатели?

– „Хариша и тайнствените кръгове“ е заглавието на четвъртата книга от поредицата. Марко Адамс ще открие третия символ от картата, която попадна в ръцете му в двореца на Махараджата в Раджастан. В приключението ще се включат още двама герои – дядото на Хариша, световно известен археолог и едно малко пернато. Това ще е една доста заплетена история. Реших този път да случа нещата в България. В река Дунав има доста острови. Един от тях се казва Гаргалъка. Оттам започва всичко. Децата ще научат подробности за археологията, за едни от най-интелигентните птици – гаргите, за странните кръгове, които се образуват в житата и още много интересни неща.