Еволюцията на проджект мениджъра

12
Добави коментар
mikeramm
mikeramm

Еволюцията на проджект мениджъра

Публикувано от Майк Рам на 11.02.2008 г. в 12:34 часа

Cinda Voegtli от ProjectConnections.com споделя в днешната си статия еволюцията на своите впечатления за ролята на проджект мениджъра, така както са се развивали през годините на нейната кариера – първо като член на екипа, който е гледал на ПМ-а със страхопочитание, после като човек, изпълнявал тази роля, и накрая, като висш мениджър, който търси човек, на когото да може да разчита за успешното изпълнение на дадения проект.

Еволюцията на нейното виждане за ролята на проджект мениджъра е много интересна. Като се започне от

човека, който следи за спазването на сроковете и докладва на притеснения клиент,

минем през

този, който ни кара постоянно да попълваме някакви бланки, които не ни трябват,
този, на който големите шефове искат да се доверят, а подчинените му нямат доверие и
човек, който с нищо не допринася за успеха, а само пречи

и стигнем до

човекът, който разчиства проблемите, така че всеки да може лесно и спокойно да си свърши работата и
лидер, който благодарение на своята гъвкавост, вдъхновение и комуникативни способности, успява да накара много хора да работят за постигането на една цел.

Сигурен съм, че мнозина от нас са минали поне през първите няколко фази. Истината е, че ролята му е важна и полезна, но не винаги тези, които я изпълняват, успяват да го постигнат.

Статията е ценна и заслужава да се прочете цялата. Накрая завършва с три много важни съвета:

Пазете се от образа на бюрократа! Следенето на сроковете е важно, както и попълването на форми и отчети, но това не бива да се превръща в мания. Защото основната цел на всеки един проект е да се свърши някаква конкретна работа, която носи бизнес стойност за клиента. Това е първостепенната задача и тя трябва да бъде преследвана неотлъчно. Всичко останало е второстепенно и изпълнява само помощни функции.
Бъдете естествени и открити с хората. Отнасяйте се към тях с уважение – това дава безценни резултати. Задавайте въпроси, изслушвайте проблемите им, бъдете готови винаги да им помогнете – така се създава екип, който може и планина да повдигне.
Дори и най-страшно изглеждащият бос има една проста цел – да намери човек, на който да разчита, че работата ще бъде свършена. Някой, който да може да погледна проблемите в очите и да има уменията и смелостта да ги пребори. Работата на проджект мениджъра дава големи възможности за кариерно развитие.

Това са истини, изстрадани от един човек с много опит. Понякога тези неща не се виждат в началото на кариерата, а още по-малко ако гледаш отстрани. На много хора им отнема години, докато преживеят собствената си еволюция. Дано на вас тези съвети да ви бъдат полезни и да ви спестят някои грешки.

Гласувайте за тази статия в Svejo.net:

Ако харесвате статиите в този блог и се интересувате от тематиката, която разглеждаме, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за нашия бюлетин чрез RSS feed или по имейл

Коментари