Здравословни рецепти с елда

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините зърнена култура. Тя зарежда организма с бавни въглехидрати и създава чувство за ситост за дълго време.

С елда се приготвят вкусни и полезни ястия. Вкусна е елдата с леща.

Необходими продукти: 1 чаша зеленчуков бульон, 1 чаша леща, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, 2 стръка целина, 3 моркова, 2 скилидки чесън, половин чаена лъжичка майорана, 1 чаена лъжичка кимион, 1 яйце, щипка червен пипер, 1 чаша елда, половин чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица оцет.

Начин на приготвяне: Бульонът се кипва, добавя се лещата и се вари 15 минути на бавен огън. Лещата се отцежда, бульонът се запазва. Лукът се нарязва и се пържи до златисто в зехтина.

Добавя се нарязаният морков, нарязаната целина и смачканите скилидки чесън. Всичко се готви до омекване на морковите.

Зеленчуците се добавят в лещата, добавят се подправките.

Яйцето се смесва с елдата и се запържва 10 минути на среден огън в мазнина. Добавя се бульонът, в който е вряла лещата и се кипва. Огънят се намалява и се вари, докато елдата омекне.

Елдата се смесва с лещата, овкусява се със сол и черен пипер и се добавя зехтин и оцет.

Елдата със сьомга е вкусно и ефектно ястие.

Необходими продукти: 300 грама пушена сьомга, 1 чаша елда, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Елдата се сварява и се отцежда. Сьомгата се нарязва на кубчета, лукът се нарязва на ситно. Лукът се пържи до прозрачност и се добавя сьомгата. Пържи се около 3 минути. Добавя се елдата, всичко се задушава 4 минути под капак и се подправя на вкус.

С елда се правят вкусни крокети.

Необходими продукти: половин чаша елда, 400 милилитра вода, 1 яйце, 2 щипки сол, 30 милилитра олио.

Начин на приготвяне: Елдата се сварява и се охлажда. Добавя се яйцето и се разбърква. Кашата се разстила на тънък слой, за да поизсъхне и се оставя за половин час.

От тази смес се оформят крокети, като се нарязва на квадрати. Всеки квадрат се пържи в сгорещена мазнина и се сервира топъл или охладен, с гарнитура от пресни зеленчуци. Тези крокети могат да се използват за гарнитура на месни ястия или риба.