Нов безвреден метод за добив на злато

12
Добави коментар

May 22, 2013

Снимка: wikipedia

Напълно случайно откритие има потенциал да трансформира една противоречива от екологична гледна точка индустрия – златодобива. За извличане на златото от рудата се използва значително количество цианид, който представлява сериозен риск за околната среда. Представете си обаче, че извичането на златото може да става с нещо толкова безобидно, евтино и изобилно като царевичното нишесте! Изследователи от   Northwestern University изглежда са намерили (случайно) начин как това да се случи.

Zhichang Liu, специализант в Stoddart’s lab, смесил в колба при стайна температура съдържанието на две епруветки с водни разтвори – едната на получен от царевично нишесте алфа-циклодекстрин, другата със сол на златото (аурат).

Liu се опитвал да получи триизмерна кубична структура, която да служи за улавяне на газове и малки молекули. Но неочаквано той получил игли, които се формирали в рамките на минута след смесването на двата разтвора.

„Първоначално бях разочарован, тъй като моят експеримент не доведе до получаване на кубична структура, но след това видях иглите и бях заинтригуван“ – казва Liu – „Исках да разбера от какво са изградени“.

При последващите експерименти било установено, че алфа-циклодекстрина (цикличен фрагмент, състоящ се от шест глюкозни „единици“) е най-ефективният агент за извличане на златото от разтвор. Неочаквано процесът освен безвреден, се оказал и по-ефективен от процеса с използване на цианид.

И още нещо – с помощта на алфа-циклодекстрина злато може да се извлича не само от златоносна руда, но и от електронните отпадъци – едно от проклятията на новото време.

По материали от: treehugger

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: безвредни процеси, зелени технологии, чисти технологии

Автор: Севдалина Пеева