Сидеров: Искра Фидосова се е опитвала да влияе върху конституционни съдии / Партии / Политика / Ekip News

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Видео към новината
Снимки към новината

Президентът Росен Плевнелиев започна консултации с парламентарно представените политически сили за връчването на мандата за съставяне на правителство. На „Дондуков“ 2 държавният глава се среща последователно с представителите на политическа партия „Атака”, на Движението за права и свободи, на Коалиция за България и на политическа партия ГЕРБ. Малко преди 10 часа пръв за участие в консултациите при президента пристигна Волен Сидеров, който бе категоричен, че „Атака” няма да участва в експертно правителство.

„Внушението, че „Атака” помага на някой, са измамите на Борисов. Той е един измамник, който в момента направи тройна коалиция с Националния фронт за спасение на Бойко (бел. – Национален фронт за спасение на България) и с пудела Яне и РЗС. Питайте ги тях – как така критиците уж на ГЕРБ сега се прегърнаха и колко струва това”, заяви лидерът на „Атака” при влизането си в Президентството. След консултациите с държавния глава той отново повтори, че не подкрепя БСП и ДПС.

„Не подкрепяме кабинети, изчакваме, изискваме и сме активни в обществената си дейност и в цялата си дейност за защита на народа. Участие в кабинета на Орешарски нямаме и не предвиждаме да имаме. Ще следим работата на всеки, който управлява, и ще я подлагаме на критичен анализ”, каза Волен Сидеров.

Волен Сидеров обвини директно Искра Фидосова, че се опитва да влияе на съдии от Конституционния съд.

„Г-жа Фидосова се е обаждала и се е опитвала, но не знам доколко е успяла, да влияе върху съдии от Конституционния съд. Имам информация, която е неформална, и няма как да кажа кои съдии, защото тези неща се доказват с разследвания”, заяви Сидеров, като изказа надежда, че държавният глава ще вземе мерки, за да гарантира обективността на Конституционния съд.

На 22 май ГЕРБ внесоха в Конституционния съд жалба за касиране на изборите от 12 май заради нарушения по време на вота, извършени в България и Турция, както и за сериозни нарушения в деня на размисъл. Към искането за касиране на изборите на ГЕРБ са добавени и исканията на още две партии – Националния фронт за спасение на България и „Ред, законност и справедливост“.

Президентът Росен Плевнелиев обяви по време на срещата си с Волен Сидеров, че се надява „колкото може по-скоро България да има работещо правителство, което да си носи кръста и заедно с парламента да се коват закони”. Според Конституцията, преди да връчи на мандата за съставяне на кабинет на най-голямата по численост парламентарна група, президентът трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии. Целта е държавният глава да се запознае с позицията на всяка една от 4-те партии, които са част от 42-ото Народно събрание, да разбере техните предложения за най-неотложните мерки, които да се предприемат.