САЩ върна 546 антични монети на България

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

546 абтични монети бяха върнати  на страната ни на официална церемония в Генералното ни консулство в Ню Йорк, съобщиха от МВР. Общата стойност на пратката възлиза на 70 хил. долара. Пратката е задържана от американските  магически и гранични власти и е част от съвместно разследване между амриканските служби на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и българската прокуратура.

Върнатите монети датират от предримската, римската епоха и средновековието. Те са сребърни и бронзови по вид от времето на Александър Македонски и неговия баща – Филип II. Други са на средновековни български и византийски владетели.

„Удовлетворени сме, че имаме възможност да върнем тези ценни антични монети на българския народ. Нашите две държави изпращат послание до тези, които погрешно считат трафика на културни ценности за високопечеливш бизнес при минимален риск“ – каза специален агент Джеймс Т. Хейс от службата имиграционен и митнически контрол на САЩ.

Пратката ще бъде предадена на ГДБОП, която ще я предостави на прокуратурата за приобщаване към материалите по водено разследване.

Етикети:

България | САЩ | монети | антики