Мини шпиц Избрана

1
Добави коментар

Мини шпиц

 

Описание

Мини шпицът се среща в голямо разнообразие от цветове на козината, включително черно, кафяво, оранжево, вълчо сиво и бяло. Компактните, триъгълни уши са разположени близко едно до друго и са поставени високо. Козината по главата е къса в сравнение с тази по останалата част на тялото, но въпреки това е гъста. Стъпалата са много малки с козина между пръстите на краката. Очите изглеждат пропорционално големи. Опашката се издига нагоре и се извива над гърба, като лежи плътно върху гърба.

Темперамент

Щастливи, будни, бдителни и жизнерадостни, немските шпицове са добри кучета пазачи. Те пъргаво подскачат и обичат да стоят изправени на задните си крака. Радват се много на човешкото внимание и обичат да се харесват. От рано научете това куче, че може да излае няколко пъти когато звънне звънеца или когато има гости, но след това трябва да пази тишина. Бъдете много последователни в това. Те са будни, любопитни и много нахални. Трябва да ги научите, че стопанинът е господарят, в противен случай няма да слушат. Тази порода може да стане прекалено взискателна, ако стопанинът го позволи. Ако не покажете на това куче, че хората са водачи на глутницата за него, той няма да е доверчив към деца. Могат да станат раздразнителни към тях и да ги хапят. Въпреки това могат и добре да се разбират с деца при условие че детето е научено как да демонстрира лидерски умения. Добър другар е и за по-възрастен човек. Без строг, уверен, последователен лидер ще станат борбени, своенравни, смели, темпераментни и няма да е лесно да се възпитат на послушание. Когато са възпитани правилно са добри компаньони. Заедно с това да сте лидер, ги социализирайте добре, за да избегнете това да станат резервирани и да лаят по непознати хора, други кучета и животни. В противен случай може да станат агресивни. Много са красиви и елегантни. Най-добрият начин да засилите статуса си на лидер е като ги извеждате всеки ден на разходка. Това не само помага на кучето да ви види като лидер, но по този начин то освобождава психическа и физическа енергия, което го прави стабилно, уравновесено и уверено, че знае своето място на света.

Височина, тегло

Височина: 23-28 см.

Тегло: 4-5 кг.

Условия на живот

Немският шпиц е подходящ за апартамент. Сравнително активен е навън, затова и малкият двор е подходящ за него.

Тренировка

Тази порода има нужда да се извежда всеки ден на разходки или да побяга навън.

Продължителност на живота

Около 14-15 години.

Грууминг

Има нужда от редовно четкане, за да се предотврати сплъстяване. Някои шпицове не обичат да ги сресват, затова трябва да ги научите от малки да стоят по време на грууминга.

Произход

 

Немският шпиц произхожда от дългокосместите Скандинавски овчарски кучета, като Самоед и Лапландско куче. Говори се, че са пристигнали в Европа с викингите грабители. Немската литература се позовава на шпица по-рано от 1450 година. Големият шпиц и мини шпица винаги са били използвани за кучета другари, докато по-често срещаният стандартен немски шпиц някога е бил използван като находчив селскостопански работник. Мини шпицът е внесен в Англия от Померания, Германия, преди 100 години и приема псевдонима Померан. Това бе един от любимците на Кралица Виктория. Оттогава померанът се развива отделно със собствен стандарт. Мини шпицът и померанът са много сходни, но са отделни породи.